Brisel traži hitno objašnjenje Zagreba

© AFP 2023Zgrada EU
Zgrada EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brisel je od Zagreba zatražio hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je na konferenciji za medije u Briselu da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je SSA prekršen.

Evropska komisija ispituje ponašanje Hrvatske

„Naše prve procene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSA“, izjavila je ona.

Ona je kazala da je visoka predstavnica Federika Mogerini jutros ponovo razgovarala telefonom sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i podsetila ga da je pre dva dana javno pozvala Srbiju i Hrvatsku da što pre reše nesuglasice kako bi se nesmetan protok robe nastavio.

Kocijančič je kazala da je ova tema na dnevnom redu razgovora koji će komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han danas voditi u Beogradu.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala