Pusićeva: Nepotrebne tenzije između Srbije i Hrvatske

© AP PhotoVesna Pusić
Vesna Pusić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska i Srbija, koje zbog talasa izbeglica jedna drugoj blokiraju granicu, treba što pre da spuste napetosti i počnu da rešavaju izbegličku krizu u širem kontekstu, u partnerstvu sa Evropskom unijom i zemljama poput Turske.

„Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne… Mislim da treba što pre spustiti napetosti i početi sa rešavanjem problema, u partnerstvu sa državama EU, ali i sa državama kao što je Turska“, rekla je Pusićeva hrvatskim novinarima posle sastanka sa predsedavajućim Generalne skupštine UN Mogensom Liketoftom.

Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici - Sputnik Srbija
Protestna nota hrvatskom ambasadoru: Mere kao u vreme NDH

Vesna Pusić je dodala da je to „problem i jednoj i drugoj zemlji, i neće se rešiti prebacivanjem krivice“.

„Nama je jasno da Srbija ne zna šta bi drugo nego da dovodi te izbeglice na hrvatsku granicu, ali treba to prepoznati kao nešto što za nas isto nije lako, da se u roku od jedne noći nosite sa deset do dvanaest hiljada ljudi koji vam prelaze granicu“, dodala je Pusićeva.

Hrvatska ministarka je rekla da je o globalnoj izbegličkoj krizi razgovarala i sa Liketoftom, koji je, kako je navela, „prepoznao da Hrvatska postupa sa izbeglicama na human način“.

„Složili smo se da neposredno rešenje treba tražiti u razgovorima između Evropske unije i Turske i da EU, pa i čitav svet, treba da pomognu državama koje su prihvatile najveći broj izbeglica, a to su Turska, Jordan i Liban; i (da treba) finansijski da podnesu ovu situaciju, a situacija u potpunosti može da počne da se poboljšava kad se pronađe rešenje i zaustavi rat u Siriji“, dodala je Pusićeva.

Pusićeva će od 23. septembra do 2. oktobra u Njujorku učestvovati na 70. zasedanju Generalne skupštine UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala