Pomoć EU za izbeglice je „palijativna nega“

© Tanjug / Dimitrije NikolićIzbeglice u Preševu
Izbeglice u Preševu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da EU i SAD nisu trošile mnogo novca na razvoj globalne vojne mašinerije, mogle bi da izdvoje više sredstava za sprečavanje humanitarne katastrofe, kaže Vadim Kozin, analitičar na Ruskom institutu za strateška istraživanja.

Kozin smatra da je pomoć koju je izdvojila EU za rešavanje izbegličke krize „palijativna nega“.

Izbeglice, granica Srbije i Hrvatske kod Šida i Tovarnika - Sputnik Srbija
EK: 17 miliona Srbiji, milijarda Turskoj

„Tog novca će biti dovoljno samo za početak, za pola meseca. Turska je dobila milijardu evra, a tamo se nalazi dva miliona izbeglica iz Sirije i Iraka. Znači petsto evra po osobi, to je premalo. U Evropu će stići do milion migranata, to su ogromni troškovi za EU. Da EU i SAD nisu trošile mnogo novca na razvoj globalne vojne mašinerije, mogle bi da izdvoje više sredstava za sprečavanje humanitarne katastrofe. Ali novo nuklearno naoružanje im je interesantnije od sudbine nedužnih ljudi kojima bi EU i SAD trebalo da nadoknade štetu“, kaže Kozin.

Na samitu šefova država Evropske unije u Briselu je postignut dogovor da se izdvoji oko milijardu evra kako bi se zaustavio priliv izbeglica sa Bliskog istoka.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da su „dvadesetosmorica“ odlučili da povećaju pomoć Libanu, Jordanu, Turskoj i drugim zemljama u regionu.

„Ponudićemo im pomoć u zamenu za saradnju. Najmanje milijardu evra će biti izdvojeno za pomoć izbeglicama u regionu preko Visokog komesarijata za izbeglice UN i Svetskog programa za hranu“, rekao je Tusk.

Francuski predsednik Fransoa Oland je nakon sastanka u Briselu izjavio da Evropska unija ne može sama da se izbori sa izbegličkom krizom i da bi SAD i Kanada trebalo da preuzmu deo tereta, a nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je postignuti dogovor samo prvi korak, ali da je EU još daleko od rešenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala