Oliver Ivanović za Sputnjik: Privikavam se na svoj dom

Pratite nas
Po izlasku iz bolnice u kućni pritvor, Oliver Ivanović se među prvima čuo sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa Markom Đurićem. Zahvalan je i Ivici Dačiću, a svima je najzahvalniji što su njegovoj porodici sve vreme dok je bio u zatvoru pružali podršku.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, prve dane u svom domu posle dve godine u pritvoru Euleksa provodi, kako u šali kaže, u podsećanju gde se šta nalazi u njegovoj sopstvenoj kući.

Nakon 20 meseci, Ivanović u kućnom pritvoru

Zdravstveno stanje, posle dva štrajka glađu, trenutno mu je dobro. Dodaje da ništa nije dramatično u njegovom zdravstvenom stanju, ali da će ipak imati mnogo češće kontrole i kontakte sa lekarima nego što je to bilo pre.

„Ono što je najbitnije, povratio sam duh u domaćoj atmosferi. U porodici se čovek mnogo brže oporavlja od svih bolesti, uključujući i ove moje“, kaže Ivanović za Sputnjik.

Ivanović, govoreći o procesu u kome je optužen pred sudom Euleksa, kaže da će u oktobru, možda do kraja novembra, biti saslušani svi svedoci odbrane, posle čega će moći da u potpunosti preuzme kormilo u svim sferama života.

„Potpuno sam siguran da je ova optužnica protiv mene čisto politički motivisana. Trebalo je da poslužim kao protivteža hapšenjima članova Dreničke grupe 1 i 2, koji su u međuvremenu osuđeni, ali je tu još nekoliko procesa koji su imali za aktere ljude sa kosovske političke scene i moj je utisak da je tužilaštvo Euleksa procenilo da bi bilo dobro da imaju jednog ’kapitalca‘ sa srpske strane, a takvom profilu sam odgovarao ja“, objašnjava Ivanović.

On podseća da je istraga po ovim optužnicama već sprovedena i odbačena od strane Unmikovog suda i tužilaštva, dodajući da pravnog razloga za obnavljanje postupka nije bilo.

Oliver Ivanović vraćen u bolnicu

„Tužilaštvo Euleksa se u mom slučaju ponelo krajnje politikantski, i verujem da su ovo pokušali da iskoriste da naprave slučaj kako bi on bio protivteg za ove slučajeve u kojima su Albanci optuženi“, smatra Ivanović.

Među prvima koji su ga pored familije i kolega pozvali telefonom posle izlaska iz zatvora, odnosno bolnice, odakle je posle odluke suda upućen u kućni pritvor, bili su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Sa Ivicom Dačićem se nisam čuo, ali sam i njemu i svima koje sam pomenuo, i drugima, koji su moju priču pominjali na svim međunarodnim skupovima, neizmerno zahvalan. Najzahvalniji sam im zato što su održavali kontakte sa mojom porodicom. Meni je to kao čoveku strašno, strašno mnogo značilo u situaciji u kojoj sam bio“, kaže Ivanović.

Smirenost koju je njegova porodica imala zbog njihove podrške osećao je indirektno i on sam.

Ivanović se nada presudi do kraja godine.

Izjava dobijena preko advokata Olivera Ivanovića, Nebojše Vlajića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala