Lukaševič: Odgovorićemo na akciju protiv novinara

© Sputnik / Paladin L. / Uđi u bazu fotografijaVaršava
Varšava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Ruske Federacije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič izjavio da će Rusija adekvatno odgovoriti na činjenicu da su poljske vlasti poništile novinarsku akreditaciju i oduzele pravo boravka u zemlji spoljnom dopisniku MIA „Rusija sevodnja“.

Rusija će odgovoriti istom merom na slučaj spoljnog dopisnika MIA „Rusija sevodnja“ Leonida Sviridova kojem su poljske vlasti poništile novinarsku propusnicu i oduzele pravo na boravak u zemlji, izjavio je Lukaševič za televizijski kanal „Rusija 24“.

U Varšavi je u ponedeljak otvorena godišnja dvonedeljna konferencija OEBS-a, koju je organizovao Biro za demokratske institucije i ljudska prava. U utorak je na forumu OEBS-a tokom diskusije „Sloboda govora protiv jezika mržnje“ nastupio ruski novinar Leonid Sviridov.

MIA Rusija sevodnja - Sputnik Srbija
Novinarku „Rusije sevodnje“ nisu pustili u Estoniju

„Problem je postojao i na plenarnim zasedanjima i u okviru programa koje je organizovala ruska delegacija u Varšavi. Uzgred, nastupao je i sam novinar koji je bio pod pritiskom političkih sankcija poljskih vlasti, pokušao je da na ličnom primeru pokaže šta znači sloboda govora u jednoj zapadnoj zemlji i to kako se ovde ne uzima u obzir alternativna tačka gledišta ili pogled na probleme koji brinu evropsku i evroatlantsku zajednicu“, rekao je Lukaševič.

Diplomata je saopštio da je na konferenciji OEBS-a razgovarao sa Sviridovom. „Razgovarao sam s njim. Imamo potpuno jasnu poziciju da ćemo na veoma neprijateljske i restriktivne mere poljskih vlasti, naravno, odgovoriti istom merom“, naveo je Lukaševič.

Ministarstvo inostranih poslova Poljske je 24. oktobra 2014. poništilo novinarsku akreditaciju Sviridova, koji radi u Varšavi od 2003. godine. Njegova akreditacija je svake godine produžavana, a poslednji put je to bilo učinjeno u januaru 2014. godine. Iz nepoznatih razloga, Agencija za unutrašnju bezbednost zahtevala je u oktobru prošle godine od Ministarstva spoljnih poslova Poljske da je poništi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala