Vučić: Rok Hrvatskoj do sutra u ponoć, ili kontramere

© Foto : TanjugAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, ukoliko u narednih 30 sati ne bude postignut dogovor sa Hrvatskom, Vlada Srbije pripremila paket mera za sopstvenu odbranu i odbranu svojih ekonomskih interesa.
Sastanak ministara u Briselu - Sputnik Srbija
EU postigla dogovor o preraspodeli izbeglica

Vučić je novinarima nakon sednice vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti rekao da ga je Vlada na sednici ovlastila da vodi razgovore sa rukovodstvom Hrvatske i da će gledati da dogovor bude postignut, ali da je ukoliko do njega ne dođe spreman paket mera.

„Vlada je spremila paket mera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovor ne uspeju, kao meru odbrane sebe i svojih ekonomskih interesa preduzimala od 24. septembra od 00.00 sati. Još 30 sati imamo da postignemo konačni dogovor. Ja sam uveren da ćemo to moći da napravimo", rekao je Vučić.    

On je precizirao da su mere predviđene u tri nivoa i to političke, pravne i ekonomske prirode.

„Nadam se da nijedne nećemo morati da primenimo“, rekao je Vučić.

Vučić ne razume Milanovićevo „Šaraj brate, šaraj 

Vučić je rekao da je s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem razgovarao i najavio da će te razgovore nastaviti, te da će nastojati da naprave dogovor.

On je izjavio novinarima da je s Milanovićem razgovarao duže od pola sata neposredno pred konferenciju za štampu.

„Imali otvoren razgovor, nastavićemo da razgovaramo večeras, noćas, sutra ujutro i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor kojim bismo izbegli sprovođenje bilo kakvih jednostranih akata, sankcija, recipročnih mera, ili bilo kakvih drugih mera protiv bilo kojih zemalja“, istakao je Vučić.

On je preneo da je saslušao Milanovića i da je razumeo šta je njegova muka, ali da se mi suočavamo s tim svakodnevno i da smo imali to i u većem obliku.

Srbija će, dodao je, pomoći koliko god može, ali ne može i ne želi da određuje izbeglicama kuda će da idu.

„Mi se trudimo da poštujemo njihovu slobodu kretanja u okviru zakonskog prostora Republike Srbije. Gledaćemo da svaku vrstu dogovora napravimo, jer razgovor i dogovor su uvek bolji od svađe i sukoba i bilo kojih mera“, ukazao je Vučić.

Nije želeo da reaguje na izjavu premijera Milanovića „Šaraj brate, šaraj“, jer to, dodao je, ne razume.

Takođe je naveo da je razgovarao i sa evropskim zvaničnicima, pitajući komesare šta kažu gde je to Srbija pogrešila, pa da je prouzrokovala protivpravnu meru.

Odgovor je, kako je preneo, bio da Srbija nije pogrešila ni na koji način i evropski zvaničnici su obećali da će reagovati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala