Izraelska policija snajperima protiv tinejdžera

© REUTERS / Ammar AwadProtesti Palestinaca u Izraelu
Protesti Palestinaca u Izraelu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U pojedinim delovima Izraela policajci mogu da otvore snajpersku vatru na palestinsku omladinu koja ih kamenuje. Iako vladini zvaničnici tvrde da su snajperi nesmrtonosno oružje, njime su u prošlosti ubijana palestinska deca.

Policija u Jerusalimu i južnim delovima zemlje biće opremljena puškama „ruger“ kalibra 22 milimetra i moći će da otvori vatru na one koji na njih bacaju kamenje. Policajci mogu da pucaju samo ako napadači ugrožavaju živote ljudi. Njima je dozvoljeno da pucaju u noge, a očekuje se da učestvuju u obuci u Nacionalnoj policijskoj akademiji.

Međutim, čak i sa tim ograničenjem, nova politika može dovesti do smrti dece. Sedamnaestogodišnji Muhamed Kasbeh, ubijen je 17. jula  zbog bacanja kamenja na vozilo IDF-a. Brojni svedoci tvrde da je Kasbeh bacao kamenje, ali i da je pokušao da pobegne kada su izraelski vojnici potrčali za njim. Istraga je utvrdila da je dečaku pucano u leđa i u glavu.

Ruski protivavionski raketni sistem S-300 - Sputnik Srbija
Izrael modernizuje F-16 radi zaštite od S-300

Odluka o opremanju izraelske policije puškama „ruger“ doneta je tri nedelje nakon što je premijer Benjamin Netanjahu pozvao zvaničnike da razmotre promene u bezbednosnoj politici, koje bi se odnosile na one koji policiju gađaju kamenjem. Pre promene politike, puške su mogle da koriste samo odbrambene snage Izraela.

„Budući da pravosudni sistem smatra da je teško nositi se sa maloletnicima koji bacaju kamenje, treba razmotriti promene i kada su u pitanju oni koji bacaju molotovljeve koktele“, saopštio je kabinet izraelskog premijera ranije ovog meseca.

Netanjahu takođe planira da ubrza donošenje zakona po kome one koji bacaju kamenje i molotovljeve koktele na automobile u pokretu čeka minimalna kazna od 20 godina zatvora.

Kritičari nove politike, uključujući i palestinsku oslobodilačku organizaciju, kažu da je to način da se ubijaju Palestinci. Oni tvrde da novi propisi znače eskalaciju ubistava i da će oni dovesti do zločina protiv palestinskog naroda.

Izraelska policija je nakon dobijanja dozvole da koristi puške tokom palestinskog ustanka ubila veliki broj mladih ljudi na Zapadnoj obali. Policiji je kasnije zabranjeno da koristi oružje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala