MI5 plaća muslimanima za špijunažu u džamijama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSaborna džamija u Moskvi
Saborna džamija u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska obaveštajna služba MI5 pronašla je novi način borbe protiv terorizma. Muslimanima koji su spremni da špijuniraju u džamijama za ovu tajnu službu plaća se po 2.000 funti za šest nedelja rada. Ipak, preduzete mere, sudeći po svemu, ne donose očekivani rezultat.
Oružane snage Nemačke - Sputnik Srbija
Nemačka: Islamisti vrbuju izbeglice

Prema rečima šefa MI5, nivo terorističke pretnje Velikoj Britaniji dostigao je maksimum za poslednjih 30 godina. 

Kaže se da će u hramu svačija molitva biti uslišena. U britanskim džamijama ova izreka se ne odnosi samo na Boga: velika je verovatnoća da će ih čuti i Obaveštajna služba Velike Britanije za unutrašnju kontrolu.

Nedavno je objavljena informacija da će MI5 platiti muslimanima koji prikupe korisne podatke o osumnjičenima za radikalni islamizam.

„Obaveštajni rad preko agenata uvek je bio najbolji način prikupljanja preciznih informacija o tome šta je stvarno planirano i o ljudima koji hoće nekome da naškode“, rekla je bivša agentkinja MI5 Eni Mašon.

Jednom muslimanu koji je dostavljao informacije MI5 je platio 2.000 funti za šest nedelja rada. 

„Džamija je mesto za molitvu. Brine nas što ćemo morati stalno da gledamo u ljude i da razmišljamo: ’Ko je ovo? Možda je špijun‘“, priča za televizijski kanal Raša tudej predstavnik Istočne džamije Londona Salman Farsi. 

„Razume se, to može biti i klopka, kako bi društvo bilo sumnjičavije. Zavadi pa vladaj je još jedan stari pristup kojim se koriste obaveštajne službe. Oni se nadaju da će ako poseju paranoju u određenim krugovima, to pomoći da se preduprede zavere i mogući napadi“, dodaje Eni Mašon.

Nakon poslednjih promena u antiterorističkom zakonodavstvu Velika Britanija je postala jedina zemlja na svetu u kojoj su svi državni službenici, uključujući medicinske radnike, učitelje i lektore, u obavezi da obaveštavaju vlasti o osobama koje su po njihovom mišljenju potpale pod radikalizaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala