Oštar napad Mađarske na Rumuniju zbog bodljikave žice

© Ana OtaševićOgrada na granici Mađarske i Srbije
Ograda na granici Mađarske i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što se verbalno obračunao sa hrvatskim zvaničnicima, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je sada ukrstio koplja i sa svojim rumunskim kolegom zbog ograde od bodljikave žice koju Mađarska postavlja na svojim granicama kako bi sprečila priliv migranata.
Izbeglice na hrvatskoj granici - Sputnik Srbija
Mađarska: Hrvatska izdala Mađarsku i EU

Nakon što je dovršila ogradu na granici sa Srbijom, Mađarska sada postavlja ograde i na granicama sa Hrvatskom i Rumunijom, što je pogoršalo odnose Mađarske sa tim zemljama, pošto one smatraju da se time na njih stavlja nepravedno veliki teret velikog priliva izbeglica, prenela je agencija AP.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku je juče nazvao zatvaranje granica „autističnim i neprihvatljivim činom“ kojim se krši duh Evropske unije, a Sijarto mu je danas odgovorio:

Izbeglice gledaju preko ograde na srpsko-mađarskoj granici - Sputnik Srbija
Rumunija i Mađarska „zaratile“ zbog ograde

„Očekivali bismo više skromnosti od ministra spoljnih poslova čiji premijer trenutno iščekuje suđenje“, misleći time na optužbe vezane za korupciju sa kojima se suočava premijer Viktor Ponta.

„Mi smo država starija od hiljadu godina, koja je kroz svoju istoriju mnogo puta morala da brani ne samo sebe već i Evropu. Ovako će ubuduće biti, sviđalo se to rumunskom šefu diplomatije ili ne“, istakao je Sijarto.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je rumunskog ambasadora sutra na konsultacije povodom najnovijeg razvoja događaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala