Nikolić: Odgovornost za rešenje izbegličke krize na EU

© Foto : Tanjug/Zoran ŽestićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da odgovornost za rešavanje migrantske krize leži uglavnom na osnivačima Evropske unije, koji lopticu teške situacije prebacuju skoro isključivo na Srbiju, što nije moralno ni prirodno, a neće biti ni održivo jer situacija izmiče kontroli.

„Ako neko u Evropi razmišlja ozbiljno o sigurnosti i bezbednosti, ali i opstanku kontinenta, vreme je da konačno kažu šta će biti i da to sprovedu sve države-članice EU“, rekao je Nikolić novinarima nakon otvaranja simpozijuma ginekologa u Beogradu.

Izbeglice na hrvatskoj granici - Sputnik Srbija
Evropljani će uskoro postati migranti

U suprotnom bi, smatra predsednik Srbije, moglo doći do paradoksa, jer su dosad susedne države bacale suzavac na ljude na našoj teritoriji, a ako počnu i da ih ranjavaju, to bi moglo da izazove loše odnose sa tim državama.

„Bez obzira na to što to nisu naši građani, oni se nalaze na našoj teritoriji“, dodao je Nikolić.

On je istakao da je očigledno da se pojavila sebičnost među nekim članicama EU, koja je „verovatno podsticana“.

Srpski narod nije sebičan i izdržaće koliko bude mogao, rekao je Nikolić.

„Sve dok bude bilo za nas, biće i za migrante koji su primorani da provedu više vremena u Srbiji nego što su planirali i nego što je to normalno“, rekao je Nikolić.

Izbeglice ispred kordona slovenačke policije n granici Hrvatske i Slovenije - Sputnik Srbija
Slovenačka policija bacila suzavac, povređeno 10 osoba

On je ocenio da je apsurdno da standarde više poštuje zemlja koja nije članica EU, nego članice koje su se „otrgle kontroli“, a ne dobijaju nikakav savet, prekor niti instrukciju iz Brisela.

Kod nas, napomenuo je Nikolić, pomažu nevladine organizacije, međunarodne organizacije i svi su, kaže, obučeni u odela koja signaliziraju da se tu nalazi pomoć, a ne nose puške.

„Neke komšije se naoružavaju protiv ljudi koji iz više razloga napuštaju svoju zemlju, a jedan od njih je naravno rat“, rekao je Nikolić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala