„Šarli ebdo“ objavio karikaturu utopljenog dečaka

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDMlade Palestinke na plaži u Gazi položile cveće na peščanu skulputuru sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, trogodišnjeg dečaka koji se utopio u Turskoj u izbegličkom zbegu
Mlade Palestinke na plaži u Gazi položile cveće na peščanu skulputuru sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, trogodišnjeg dečaka koji se utopio u Turskoj u izbegličkom zbegu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ izazvao je gnev javnosti, objavivši u novom izdanju karikature trogodišnjeg Ajlana iz Sirije čije je telo nedavno pronađeno na plaži u Turskoj.

Na spornoj karikaturi, objavljenoj na naslovnoj strani, vidi se mali Ajlan kako leži na plaži, a nedaleko od njegovog tela stoji reklamni pano „Makdonaldsa“ sa nasmejanim licem klovna i natpisom „Dva dečja obroka po ceni jednog“, dok iznad crteža velikim slovima piše: „Tako blizu cilja“, prenosi Tanjug.

Šarli Ebdo - Sputnik Srbija
Šarli Ebdo odlaže izdavanje novog broja

Na drugoj karikaturi prikazan je hrišćanin, očito Isus, koji hoda po vodi, iz koje vire noge deteta koje se utapa, uz natpise „Dokaz da je Evropa hrišćanska“ i „Dok hrišćani hodaju po vodi, muslimanska deca se dave“, prenose francuski mediji.

Čuveni nedeljnik je svojim najnovijim izdanjem pod naslovom „Dobro došli migranti“ odmah izazvao talas ljutog negodovanja na Tviteru i Fejsbuku, gde su se mogli naći oštri komentari u kojima se zaposleni u redakciji „Šarli ebdoa“ nazivaju rasistima.

Mnogi oni koji su haštagom „Ja sam Šarli“ ovom listu pružili podršku kada su 7. januara ove godine islamisti izveli teroristički napad na redakciju „Šarli ebdoa“ u Parizu, usmrtivši 12 osoba, sada su svoju ogorčenost izrazili haštagom „Ja nisam Šarli“.

Ove karikature su na internetu žestoko kritikovali oni koji smatraju da je korišćenje Ajlanove smrti u satirične svrhe uvredljivo, dok drugi navode da su one „slika i prilika“ načina na koji Zapad rukovodi izbegličkom krizom.

Otkako je objavljena početkom meseca, fotografija Ajlana Kurdija, koji je sa porodicom pobegao od građanskog rata u Siriji, ali je izgubio život na Egejskom moru, obišla je ceo svet i postala simbol izbegličke krize koja potresa Evropu, a javna podrška izbeglicama na evropskom kontinentu je od tada znatno porasla.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala