Migranti skreću ka Hrvatskoj?

© Sputnik / Ana OtaševićMađarski policajci na železničkoj stanici
Mađarski policajci na železničkoj stanici - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Izbeglice koje žele da dobiju azil u Evropskoj uniji mogle bi da potraže novu rutu nakon što je Mađarska u potpunosti onemogućila ulazak na njenu teritoriju, kaže portparolka UNHCR-a Melisa Fleming. Izbeglice i aktivisti predlažu rutu preko Hrvatske i Slovenije.

Na društvenim mrežama kruže fotografije na kojima su ucrtane alternativne rute kako bi migranti sa Bliskog istoka uspeli da dođu do zapadne Evrope jer je srpsko-mađarska granica zatvorena, piše Jutarnji list.

Granica Srbije i Mađarske - Sputnik Srbija
Srbija kao tampon-zona između migranata i EU

Izbeglice iz Sirije na grčko-makedonskoj granici, s makedonske strane navodno dobijaju informaciju da je mađarska granica zatvorena, te ih upućuju na alternativne rute od kojih jedna prolazi kroz Hrvatsku.

Volonteri dele letke sa ucrtanim rutama kako bi ih sprečili da dođu na zatvorenu granicu Mađarske i Srbije.

Na lecima su iscrtani mogući pravci, a jedan od njih preko Slavonije vodi do Slovenije i dalje u Evropu.

Prema dostupnim informacijama, kartu je pripremila Fejsbuk grupa „Avoid Hungary — Migration news“ (Izbegavajte Mađarsku — vesti o izbeglicama).

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming napomenula je kako je UNHCR u kontaktu s nekoliko zemalja koje nije želela da imenuje, kao što nije želela da kaže ni kojim rutama bi migranti ubuduće mogli da se kreću.

„Apsolutno smo u kontaktu s raznim zemljama oko mogućih kriznih situacija i UNHCR je spreman da deluje i pomogne tim zemljama najviše što može“, rekla je Flemingova, ocenivši da će „to biti jednako teško kao što je bilo u Makedoniji i Grčkoj“.

Kako navodi Jutarnji list, pretpostavlja se da migranti već imaju alternativne planove za svoj put ka EU, pošto je mađarska zatvorila granicu.

Srbija, u kojoj je nakon mađarskih mera ostalo nekoliko hiljada migranata, graniči se sa Rumunijom i Hrvatskom, koje su članice Unije, iako nisu deo šengenskog prostora. Ali, Hrvatska se graniči sa Slovenijom, koja je u „Šengenu“, pa bi to mogao biti jedan od alternativnih puteva bliskoistočnih migranata, piše hrvatski list.

„Možda ćemo probati kroz Hrvatsku, pa Sloveniju i od tamo do Beča i Nemačke“, rekao je Rojtersu Enad, jedan od izbeglica iz Damaska. Dodao je da ne zna da li je to dobar plan, ali da moraju da probaju.

Izbeglice - Sputnik Srbija
Za koga su migranti kao skakavci

Inače, zamenik direktora hrvatske policije Zlatko Sokolar rekao je da državnu granicu nadzire 6.000 policajaca i da Hrvatska može da zbrine 3.000 izbeglica, prenosi Rojters.

Ipak, Sokolar očekuje da se većina, nakon što budu popisani, neće zadržavati u Hrvatskoj, nego će nastaviti put na sever.

UNHCR očekuje smanjenje broja tražilaca azila pred mađarskom granicom, ali smatra da se priliv migranata neće smanjivati sve do novembra, kad će se pogoršati vremenski uslovi za prelazak Sredozemlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala