Počinje zasedanje Generalne skupštine UN

© East News / Alessandro CosmelliSedište UN - Generalna skupština
Sedište UN - Generalna skupština - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas će u sedištu UN u Njujorku u 15.00 (21.00 po srednjoevropskom vremenu) početi 70. zasedanje Generalne skupštine. Predsednik skupštine u jubilarnoj godini biće predstavnik Danske Mogens Luketoft. Sednica će biti otvorena minutom ćutanja, a nakon toga će se usaglasiti pitanja i utvrditi dnevni red.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov saopštio o čemu će Putin govoriti u UN

UN će razmatrati širok krug pitanja. Ona će biti podeljena u nekoliko blokova kao što su pomoć ekonomskom rastu i podrška miru i bezbednosti, a posebno će se razgovarati o razoružavanju. Na Skupštini će biti reči i o mnogim drugim pitanjima, uključujući likvidaciju rasizma, borbu protiv trgovine narkoticima, razvoj ljudskih prava.

Status posmatrača na Generalnoj skupštini mogao bi da dobije Evroazijski ekonomski savez. Sa takvim predlogom izašli su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Na razmatranje u GS UN moglo bi biti izneseno i pitanje stvaranja međunarodnog tribunala za pad malezijskog ’boinga‘ na teritoriji Ukrajine. U ovom trenutku ovo pitanje se ne nalazi na dnevnom redu, ali bi ono po hitnom postupku moglo da bude uneseno na razmatranje ukoliko za to glasa većina predstavnika prisutnih članica GS.

U periodu od 28. septembra do 3. oktobra u Generalnoj skupštini biće održana opštepolitička diskusija visokog nivoa. U njoj će prema preliminarnim informacijama učestvovati oko 90 država, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina. 

U Kremlju su saopštili da će se Putin u svom govoru dotaći „ključnih aspekata međunarodne agende, uključujući pitanja koja se tiču zajedničkih napora za borbu protiv terorizma“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala