Holandija ne želi Ukrajinu u EU

© Flickr / Ivan BanduraMassive pro-EU rally in Kiev. November 24, 2013
Massive pro-EU rally in Kiev. November 24, 2013 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inicijativa koju su pokrenuli holandska grupa aktivista i onlajn-blog na kom se okupljaju holandski građani da podrže referendum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji dobija snagu; rezultati lokalnih javnih istraživanja pokazuju da 73 odsto Holanđana misli da će na kraju doći do pristupanja Ukrajine EU, ali ne žele da se to desi.

„Geenstijl“ (Bez stila), aktivistički blog, pozvao je holandske građane da potpišu apel za raspisivanje referenduma o pridruživanju Ukrajine EU.

Aktivisti imaju koristi od novog demokratskog sredstva u Holandiji, koje omogućava građanima da pozovu na narodni referendum nedavno usvojeni zakon ili sporazum.

Oni su već skupili 150.000 od potrebnih 300.000 potpisa da bi mogli da ga dostave Izbornom savetu 28. septembra.

Arsenij Jacenjuk i Robert Fico - Sputnik Srbija
Evropski partneri prave budale od nas

Razlog što žele da glasaju za ulazak Ukrajine je kritika načina na koji se EU odnosi prema ruskom konfliktu sa Ukrajinom i sporazumu EU sa Ukrajinom, za koji smatraju da je „provokativan i predstavlja pretnju za dobrobit i nas i Ukrajinaca“.

Grupa kaže da ako sindikat otvara granice sa zemljom koja je trenutno u ratu, to će značiti „otvorene granice sa ratnom zonom“.

Osim toga, Sporazum je bio jedan od glavnih razloga za spor sa Rusijom i građanski rat koji je izbio na istoku Ukrajine.

„Činjenica da je stav (predsednika) Putina prema nama štetan ne znači da je Kijev postao naš prijatelj“, prenose lokalni mediji reči aktiviste.

„Mi šaljemo novac Ukrajini, ali izgleda da vlada nema kontrolu nad situacijom. U takvoj atmosferi bilo kakve reforme su osuđene na propast, i bez reformi nema smisla sporazum o pridruživanju.“

Međutim, čak i ako kampanja uspe i većina izglasa „ne“ na referendumu, rezultat će biti neobavezujuć za vlasti u zemlji koje i dalje mogu da ga drže na snazi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala