Lider britanskih laburista — neprijatelj NATO-a i prijatelj Putina

© AP Photo / Alastair GrantDžeremi Korbin lider Laburističke partije
Džeremi Korbin lider Laburističke partije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi lider Laburističke partije Džeremi Korbin mogao bi da otvori novo poglavlje u politici Velike Britanije, piše britanski „Telegraf“. On se zalaže za izlazak zemlje iz NATO-a i ne podržava evropske integracije.
Džeremi Korbin - Sputnik Srbija
Džeremi Korbin novi lider Laburističke partije

Kako piše autor članka Dejvid Bler, Džeremi Korbin, koji je izabran za lidera Laburističke partije Velike Britanije, postao je njen prvi lider koji se zalaže za izlazak zemlje iz NATO-a. On se zalaže i za jednostrano razoružavanje. 

„Ako se to desi, Severnoatlantska alijansa će biti katastrofalno oslabljena, a možda se i raspadne, što će izmeniti raspored snaga u Evropi u korist Rusije koja poseduje najveći arsenal nuklearnog oružja u svetu“, navodi Bler.

Autor je dodao da će Korbin u spoljnoj politici težiti da uvede Evropu u orbitu Rusije, mada je teško da će za taj plan postići konsenzus. Očigledno da će to oslabiti poziciju Velike Britanije u svetu i ohrabriti Vladimira Putina.

Prema rečima ko-autora članka Daglasa Karsela, Laburistička partija na čelu sa Džeremijem Korbinom može ustati protiv ideje evropskih integracija.

„Sa dolaskom Korbina, koji se poklopio sa padom evra, mnoge pristalice levice počele su da se bude. Brisel simbolizuje ne ideju internacionalizma, već korporativnu prevaru“, naglasio je Karsel.

Kako piše još jedan od autora, Ričard Spenser, najverovatnije će se Korbin suočiti sa protestom u svojoj partiji zbog odbijanja pružanja podrške bombardovanju Sirije. Kako je ranije izjavio političar, „on ne vidi povod da Oružane snage Velike Britanije idu izvan njenih granica“. Međutim, mnogi poslanici laburisti pridržavaju se ideologije liberalnog intervencionizma i neće se složiti sa svojim novim predsednikom.

Po mišljenju Spensera, Sirija je već postala žrtva odluke Baraka Obame da umanji ulogu SAD na Srednjem istoku. Moralna podrška je ohrabrila opoziciju, međutim, on je odbio da im pruži neophodnu vojnu pomoć za borbu protiv režima Bašara el Asada.

Ako Korbin postane premijer Velike Britanije, koji se neće mešati se u probleme Sirije, London će izgubiti svoju međunarodnu ulogu. Time će samo ići na ruku Putinu i Iranu, zaključio je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala