Srbija bi mogla da postane spona između RPC i Vatikana

© Foto : Predsedništvo SrbijeTomislav Nikolić u poseti Vatikanu
Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Uloga Srbije je da bude oslonac mira, stabilnosti i razvoja na Balkanu i spremna je da predvodi sve koji žele da uspostave trajni mir, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Tomislav Nikolić i papa Franja - Sputnik Srbija
Papa Franja pomno prati dešavanja na Kosovu (Video)

„Svaka dobra ideja i želja da ostvarimo napredak i sklopimo trajni mir imaće u Srbiji oslonac i Srbija je spremna da predvodi one koji u tome žele da učestvuju“, rekao je Nikolić za italijansku televiziju „Nova“, tokom boravka u Rimu, gde je razgovarao sa papom Franjom. 

Nikolić je rekao da je Srbija spona Rusije i EU, kao i Kine i EU, te da bi mogla da bude i spona između Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve.

Prema njegovim rečima, uloga Srbije je da bude oslonac mira, stabilnosti i razvoja na Balkanu i lider država u regionu koje još nisu ušle u EU. 

Navodeći da je Srbija zemlja u kojoj nikad nije bilo verskih sukoba, Nikolić je rekao da bi trebalo naći pravi način da se ostvari najbolja moguća saradnja između pravoslavaca, katolika i muslimana.

© Foto : Predsedništvo SrbijePredsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu
Predsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu - Sputnik Srbija
Predsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu

Govoreći o situaciji sa migrantima, Nikolić je rekao da je Srbija u vrlo osetljivoj poziciji, jer migranti, čije su destinacije države Zapadne Evrope, žele da prođu kroz našu zemlju, ali da se zbog „sporosti Evrope da ih prihvati i zbog toga što kod nekih država ne postoji nikakva želja da to učine“, dugo zadržavaju u Srbiji i njihov broj je sve veći. Srbija se, ocenio je predsednik, uz Italiju i Grčku polako svrstava u države koje su najugroženije ogromnim brojem migranta. 

„Srbija ima human odnos prema njima i papa Franja je iskazao veliku zahvalnost Srbiji na tome što u njima vidi ljudska bića koja idu samo tražeći bezbednost, sigurnost, život“, rekao je Nikolić.

© Foto : Predsedništvo SrbijePredsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu
Predsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu - Sputnik Srbija
Predsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu

On je dodao da je potrebna široka akcija cele EU kako bi se izbeglice bezbedno smestile, a potom i uklonili uzroci zbog kojih su i napustili svoje domove.
Nikolić je za italijansku televiziju govorio i o pitanju proglašenja kardinala Alojzija Stepinca za sveca, navodeći da je papa predložio formiranje komisije, koja bi konačno utvrdila šta se dešavalo za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji današnje Hrvatske. 

„U razgovoru sam otvoreno rekao da postoje dve uloge kardinala Stepinca, za vreme i posle rata“, rekao je Nikolić.

© Foto : Predsedništvo SrbijePredsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu
Predsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu - Sputnik Srbija
Predsednik Tomislav Nikolić u poseti Vatikanu

Predsednik je preneo da je papa rekao da je njegova želja da onaj koga Rimokatolička crkva ili SPC proglasi za sveca, bude prihvatljiv kao svetac za sve narode koji žive na toj teritoriji, posebno za hrišćane. 

„Ta komisija bi trebalo da ozbiljno, sistematski uradi svoj posao i da pokuša da pronađe rešenje kojim bismo svi bili zadovoljni, ili svi nezadovoljni“, rekao je Nikolić.

On je istakao i da je njegova iskrena želja da papa Franja poseti Srbiju, ali je dodao da ne želi da insistira na tome bez stava SPC koja je, kako je naveo, sa radošću prihvatila predlog pape o osnivanju komisije i koja očekuje da odnosi između dve crkve krenu na bolje.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala