Putin o pozivima na priključivanje DNR i LNR Rusiji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin prokomentarisao je uključivanje samoproglašenih republika Donjecke i Luganske u sastav Rusije.
Američki bokser Roj Džons Junior i predsednik Rusije Vladimir Putin 19. avgusta 2015. god. u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Putin dao državljanstvo bokseru Roju Džonsu Mlađem

„Mi smo dušom i srcem sa Donbasom, ali nažalost takva pitanja se ne rešavaju na ulici. To je ozbiljno pitanje koje se tiče sudbine čitave Rusije i ljudi koji žive u Donbasu“, rekao je ruski lider novinaru koji ga je zamolio da prokomentariše molbu jednog od turista na Jalti. On se obratio ruskom predsedniku — tokom Putinove jučerašnje šetnje sa bivšim premijerom Italije Silvijom Berluskonijem po gradskoj obali — pozvavši ga da uključi Donbas u sastav Rusije.

Komentarišući sadašnju situaciju na istoku Ukrajine, Vladimir Putin je naglasio da ne postoji alternativa Minskom sporazumu, mada se može razmisliti o pomeranju rokova za njegovu realizaciju.

Vladimir Putin i Silvio Berluskoni na Krimu. - Sputnik Srbija
Berluskoni i Putin na Krimu

„Eto, gospodin Kučma je govorio o tome da ne uspevaju sve da urade. U principu, može se razmisliti o nekom pomeranju rokova, ali je bolje težiti da se sve realizuje u roku. Dobro je da je danas prestalo otvaranja vatre od strane oružanih snaga i tzv. dobrovoljačkih bataljona iz Ukrajine po Donbasu. Mislim da je to sada najvažnije“, rekao je Putin.

„Što se tiče realizacije Minskog sporazuma — druge alternative, po mom mišljenju, nema. I što je najvažnije, potrebno je da se uspostavi direktan kontakt kijevskih vlasti i vlasti republika Donjecke i Luganske, kako bi se realizovao Minski sporazum“, rekao je predsednik. On je podsetio da je u dogovoru navedeno i usvajanje izmene i dopune Ustava i zakona o lokalnim izborima.

On je naglasio da treba da bude donet i zakon o amnestiji.

„Kako se može pregovarati sa ljudima koji se nalaze pod krivičnom istragom? I na kraju, potrebno je napokon staviti na snagu zakon o posebnom statusu ovih teritorija, koji je Rada ranije usvojila. To su sve ključni elementi političkog rešenja“, dodao je ruski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala