Formirana asocijacija albanskih opština na jugu Srbije

Pratite nas
Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe formirali su asocijaciju tri opštine, prenosi Tanjug.
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija
Odgovor sa juga: ZAO protiv ZSO

Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe danas su na zajedničkoj sednici odbornika formirali asocijaciju tri opštine, a cilj je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu i Metohiji.    

Sednici u zgradi Skupštine opštine Preševo, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se sutra održavaju lokalni izbori, a predsednik je Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju uveren je da će se i oni uskoro saglasiti sa tom odlukom.

„Ne želim to da komentarišem… I oni će se saglasiti uskoro sa nama jer niko od njih ne živi bolje od nas“, rekao je Musliju.

Sednici na kojoj je doneta odluka o formiranju asocijaciji albanskih opština nisu prisustvovali ni odbornici dve političke partije Albanaca iz opština na jugu Srbije, dok je odluka doneta većinom glasova od prisutnih 68 odbornika.

Edita Tahiri - Sputnik Srbija
Tahiri: Srbija da prihvati zajednicu albanskih opština

Odluku su podržali Pokret za demokratski progres Jonuza Muslijua, Grupa građana koju predvodi Ramzi Ljatifi, Demokratska partija čiji je lider Nagip Arifi, Demokratska partija Albanaca koju predvodi Ragmi Mustafa i Demokratska unija doline na čijem je čelu Skender Bestani. Na sednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Musliju je novinarima nakon sednice rekao da je cilj asocijacije da Albancima obezbedi prava koja su predviđena za Srbe u Zajednici srpskih opština i to prava u oblasti policije, sudstva, zdravstva… 

Upitan da li je osnivanje asocijacije u skladu sa pravnim sistemom Srbije, Musliju je upitao „zašto ne bi bilo“, jer Albanci, dodao je, ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO.

Musliju, međutim, nije konkretno odgovorio na pitanje čime će se konkretno baviti asocijacija i koja će ovlašćenja imati, osim što je rekao da će uskoro biti formirane radne grupe koje će raditi na donošenju statuta.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika 74 je albanske nacionalnosti.

Stranke koje su ranije podržale inicijativu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca o formiranju asocijacije imaju 41 odbornika, a one koje se protive 33.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala