Zahtev Albanije za članstvo Kosova u Unesku nije prijateljski akt

© Tanjug / Dragan StankovićAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahtev Albanije da Unesko na oktobarskoj sednici stavi na dnevni red zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji nije prijateljski akt i ne pomaže dobrosusedskim odnosima, poručio je danas Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, prenosi Tanjug.
Unesko (logo) - Sputnik Srbija
Albanija podnela zahtev za prijem Kosova u Unesko (Video)

Vulin je novinarima u Šapcu, nakon otvaranja senzorne sobe u Ustanovi za decu i omladinu „Šabac“, rekao da će se Srbija boriti protiv članstva Kosova u Unesku. On je rekao da mu je žao što se Albanija odlučila da podnese zahtev za članstvo srpske pokrajine u ovu svetsku organizaciju.

„Žao mi je što je Albanija uradila to što je uradila, to nije nešto što pomaže dobrosusedskim odnosima, to ne vraća poverenje u regionu i govori o tome da neke zemlje ne vode računa ili malo vode računa o tome šta Srbija i Srbi osećaju“, istakao je Vulin.

Ministar je naveo da je to mogla da učini i neka druga zemlja, ali da uvek treba biti osetljiv kada su u pitanju naši susedi i region.

Vulin je rekao da je poznato da Albanija priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i da se oko toga ne slažemo, kao i da se Srbija nikada neće složiti sa time i da Srbija neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

On je ponovio da bi zemlje u našem okruženju morale da vode računa o tome šta Srbija misli i oseća i da je to mogla da učini neka druga država ako je već nekome bilo „stalo do toga da Kosovo bude predloženo za članstvo u Unesku“.

„Jasno je da je pravo na našoj strani, da Kosovo ne može da bude član Uneska, zato što nije država i zato što nije član UN“, rekao je Vulin.

On je dodao da je važnije od toga to što su oni koji su palili manastire i činili pogrom marta 2004. godine zapravo zapalili spomenike pod zaštitom Uneska, te da ne bi smeli da imaju pravo da menjaju ime kulturnog nasleđa.

„Ja znam da je mnogima problem što su najznačajniji kulturni spomenici na prostoru Kosova i Metohije srpski spomenici i ja znam da je Unesko baš prepoznao srpske spomenike, ali to ne treba da bude razlog da se prebriše srpsko ime, to ne može da bude opravdanje da se pokuša da se zaboravi istorija čitavog jednog naroda“, naveo je Vulin.

On je rekao i da je politika Vlade Srbije da vodi računa o saradnji sa komšilukom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala