Kremlj očekuje ispunjenje Minskog sporazuma do kraja godine

© Sputnik / Yury ArtamonovRusija, Moskva
Rusija, Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri „Normandijske četvorke“ mogu, ako bude bilo neophodno, da razmotre pitanje produžetka roka za realizaciju Minskog sporazuma na 2016. godinu. Ipak, u Kremlju smatraju da će paket mera biti ispunjen do kraja ove godine, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

On je naveo da je ranije „neke javne opaske na tu temu“ iskazao Leonid Kučma, bivši predsednik Ukrajine i njen predstavnik u kontakt grupi.

„Smatramo da je potrebno usredsrediti se na realizaciju sporazuma u naznačenom roku — do kraja ove godine. A zatim, ako nešto ne bude bilo realizovano iz ovih ili onih razloga, očigledno je da će se lideri dogovarati o produženju roka“, rekao je Ušakov. 

Prema njegovim rečima, o tome za sada nije bilo reči.

Pomoćnik predsednika je naglasio da Moskva pridaje veliki značaj predstojećem susretu lidera zemalja „normandijskog formata“, a šefovi diplomatija četiri države će se sastati 12. septembra u Berlinu radi njegove pripreme. Sastanak lidera četiri zemlje — Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine — biće održan 2. oktobra u Parizu.

„Pridajemo veliki značaj tom susretu (lidera ’normandijskog formata‘). Vodiće se aktivna priprema za sastanak koji obuhvata i razgovore ministara inostranih poslova. Oni će se već sutra okupiti u okviru ’normandijskog formata‘ u Berlinu. Ne isključujemo ni kontakte ministara u Njujorku, kao ni kontakte eksperata četiri zemlje za pripremu samita“, naveo je Ušakov. 

Kako je naveo predstavnik Kremlja, „glavni zadatak je da se postigne implementacija svih odredbi Minskog sporazuma, koji je usvojen 12. februara“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala