Zapad se prema Siriji ponaša kao naručeni ubica

© Flickr / Program Executive Office SoldierAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik nezavisnog naučnog centra „Institut Bliskog istoka“ Jevgenij Satanovski izjavio je da ne postoji bilo kakva obavezujuća odluka Saveta bezbednosti u vezi sa Sirijom, koja bi zabranjivala isporuke oružja režimu Bašara el Asada, koji se bori protiv terorista Al Kaide i Islamske države.

„Potpuno je nevažno da li se oružje isporučuje na osnovu starih ili novih ugovora. Važno je to što postoji Vlada Sirije. A to što Amerikanci, Britanci i Francuzi govore da je ova vlast nelegitimna, to je njihov problem, jer oni sami neće sa tom vlašću da sarađuju. I ništa više ne obavezuje bilo koga da se pridržava takvog stava“, rekao je Satanovski za Sputnjik.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Ruska vojska u Siriji već godinama

On smatra da je Zapad zaista zabrinut zbog isporuka ruskog oružja Siriji i dodaje da ako Asad bude dobio sisteme protivvazdušne odbrane onda to znači da neće moći da ih bombarduju i unište onako kako su to uradili sa Gadafijem.

„Oni su iskreno zabrinuti što ne mogu da uruše još jednu državu, odnosno što ne mogu da svrgnu još jednog arapskog lidera. To je nalik na situaciju kada neko unajmi ubicu. Ako je naručeni ubica dobar u svom poslu, on će se truditi da ispuni svoj zadatak. Pa tako i Saudijska Arabija, Katar i Turska koje su dale nalog da se uništi i svrgne Asad. Amerikanci i Evropljani se trude da izvrše zadatak i u tom smislu oni su potpuno pošteni. Ipak, sistemi PVO, koje bi isporučila Rusija, ometaju ih u ispunjavanju zadatka. Smetaju im i rezervni delovi za avijaciju ili tenkovska artiljerija u nameri da sklone Asada i zauzmu Damask. A to što bi tek posle takvog nečeg krenuli milioni izbeglica, to Ameriku i Evropu savršeno ne zanima“, smatra Satanovski.

Ruski avion - Sputnik Srbija
I Ukrajina zabranila prelet ruskim avionima

Govoreći o ometanju isporuke ruske humanitarne pomoći, on je ocenio da se humanitarna katastrofa u Siriji, koja je u najvećoj meri rezultat politike EU koja podržava i sponzoriše građanski rat u toj zemlji, okrenula protiv same EU i njenih saveznika Saudijske Arabije i Turske.

„Naprosto, Turska isteruje izbeglice sa svoje teritorije i podstiče ih da idu dalje u Evropu. A Grci, ’zahvalni‘ Berlinu za pregovore o dugovanjima, preko svoje teritorije puštaju stotine hiljada izbeglica dalje na Balkan i u Zapadnu Evropu. Žrtve su onda Srbija, Mađarska i delimično Austrija. A Grčka zadovoljno trlja ruke, jer se osvetila Nemačkoj“, zaključio je Satanovski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala