Američki plan za udaljavanje Evrope od Rusije

© Flickr / Glenn PopeBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i njen lider Vladimir Putin već dugo su predmet masovne prljave kampanje koja potiče iz Sjedinjenih Američkih Država. Cilj je da se Rusija i Evropa udalje jedna od druge, tako da ne bi mogle da se udruže kako bi činile protivtežu Vašingtonu.
Hamid Karzaj - Sputnik Srbija
Karzaj: Zapad i SAD da slušaju savete Putina

Izgleda da se sve svodi na viševekovni princip, kako u politici, tako i u geopolitici — zavadi pa vladaj.

„Primarni cilj Vašingtona nisu ni mir, ni prosperitet, ni ljudska prava, ni demokratija, ni pravda. Primarni cilj je da SAD ostanu jedina supersila na svetu“, tvrdi Ingemar Varnstrom.

Ovo je ključni razlog za prevrat u Ukrajini 2014. godine, kada su demokratski izabranog predsednika Viktora Janukoviča svrgle snage koje su podržavale SAD. Vašington, prema Varnstromu, nije bio vođen željom da promoviše demokratiju u Ukrajini, već su mu ciljevi bili čisto politički i „vodili su samo ka jednom, ka globalnoj hegemoniji SAD, koje ne dozvoljavaju nijednoj drugoj zemlji da joj pariraju“.

Varnstrom podseća na dve glavne teme u kampanjama protiv Moskve u vezi sa krizom u Ukrajini u tekstu koje je objavila kanadska nezavisna istraživačka i medijska organizacija „Global riserč“: „Spajanje Rusije i Krima i tragedija MH17“.

U prvom slučaju Vašington je dao sve od sebe da ubedi obične ljude da je jedno poluostrvo u Crnom moru bilo pritisnuto da postane deo Rusije pod „kišom metaka“. Srećom, više činjenica je raspršilo ovaj specifičan mit u trenu. Mirno ujedinjenje došlo je posle referenduma koji je sproveden u skladu sa međunarodnim normama.

Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Asanž: Amerika je imperija vojnih baza

„Činjenica da je Krim bio ruska pokrajina od 1758. godine se ne pominje u zapadnim medijima. Hruščov je predao Krim Ukrajini u vreme Sovjetskog Saveza i cela stvar bila je čisto administrativna… Posle referenduma ulice Krima bile su pune stanovnika koji su slavili što su ponovo postali ruski državljani. Nijedan metak nije ispaljen, a referendum je pokazao da 96 odsto ljudi želi da se vrati u Rusiju“, podseća Varnstrom.

Vašington je, takođe, pokušao da iskoristi obaranje malezijskog aviona na letu MH17. Holandski odbor za bezbednost, koji ima zadatak da istraži nesreću, objaviće svoj konačni izveštaj u oktobru, ali zapadni mediji fokusirani su na optuživanje Rusije i (ili) ustanika u istočnoj Ukrajini. Za ove neosnovane optužbe nije obezbeđen dokaz.

„Mislim da je razlog zbog kojeg ne možemo da dođemo do rešenja, to što je Vašington ovo koristio protiv Rusije da bi je udaljio od Evrope. To je temelj sankcija i deo pokušaja Vašingtona da razbije političke i ekonomske odnose Rusije i Evrope“, citira Varnstrom bivšeg pomoćnika američkog sekretara Trezora za ekonomsku politiku Pola Krega Robertsa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala