Moguć štrajk prosvetara

© AFP 2023 / MYCHELE DANIAUŠtrajk prosvetara
Štrajk prosvetara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Granski sindikat radnika u prosveti Srbije „Nezavisnost“ i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) razmatraju mogućnost štrajka, izjavili su danas predsednici tih sindikata Tomislav Živanović i Jasna Janković.

Živanović je rekao da njegov sindikat traži realizaciju sporazuma koji su, prema njegovim rečima, prosvetni radnici u potpunosti poštovali i „realizaciju platnih razreda od Nove godine“.

On je u „Jutarnjem programu“ TV Pink istakao da su zakasnili pravilnici o kriterijumima finansiranja i zakon koji bi omogućio reformu obrazovanja.

Sindikati obrazovanja zatražili su juče da Vlada Srbije saopšti kada će zaposlenima u prosveti biti isplaćena dogovorena jednokratna pomoć i u kom iznosu, inače će ponovo razmotriti štrajk i izlazak na ulicu.

Jankovićeva je u istoj emisiji rekla da jednokratna pomoć, kao što sama reč kaže, znači samo „jednom pomoći“, ali da su potrebna trajna rešenja, koja nisu moguća bez platnih razreda.

Ona je dodala da je termin za koji se Vlada obavezala da će uvesti platne razrede 1. januar 2016. godine, da njen sindikat očekuje zakon, da se razmatra opcija štrajka, odnosno možda izlazak na sud sa vladom.

Jankovićeva, koja, kao i niko iz njenog sindikata, juče nije prisustvovala konferenciji čelnika reprezentativnih sindikata u prosveti, navela je da nije bila pozvana na tu konferenciju.

„Stojimo na istoj strani, a to je da se pomogne koleginicama i kolegama, ukrupni norma, poveća broj časova, a samim tim povećaju plate“, istakla je Jankovićeva i dodala da je najavljeno procentualno povećanje plate za prosvetu i da će sindikati verovatno dobiti ponudu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala