Norveška neće da isplati otkup Islamskoj državi

© Foto : DabiqKinez i Norvežanin taoci ID
Kinez i Norvežanin taoci ID - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveška premijerka Erna Solberg potvrdila je da je u Siriji kidnapovan jedan državljanin njene zemlje, ali je otmičarima poručila da „Norveška ne isplaćuje otkup“.

Prethodno je ekstremistička Islamska država objavila da drži jednog Norvežanina i jednog Kineza kao taoce i traži otkupninu za njihovo oslobađanje.

ID je postavila fotografije dvojice muškaraca u žutoj zatvorskoj uniformi u najnovijem broju svog internet izdanja „Dabik“.

Ispod fotografije piše da su oteti „na prodaju“ i da je „vreme za plaćanje otkupa ograničeno“.

Agencije su prenele da se ne navodi cifra koju ekstremisti traže za kidnapovane, kao ni do kada ponuda važi.

Solbergova je izjavila da je otet 48-godišnji Ole Johan Grimsgard Ofstad iz Osla. Prema njenim rečima, on je otet ubrzo po dolasku u Siriju u januaru.

„Ovo je ozbiljan i komplikovan slučaj. Naš cilj je da naš državljanin bezbedno stigne kući u Norvešku“, rekla je Solbergova nacionalnoj novinskoj agenciji NTB.

Ta agencija navela je da je za ovaj slučaj otmice pre nekog vremena oformljena krizna grupa u Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema navodima agencija, drugi oteti je 50-godišnji Fan Đinghui, konsultant iz Pekinga.

Islamska država nije objavila kada i gde su njih dvojica uhvaćeni.

AP podseća da Islamska država kontroliše velike delove Iraka i Sirije, da je ubila nekoliko talaca i na internetu objavljivala jezive snimke pogubljenja.

Norveški ministar vratio se u Oslo zbog talačke krize

Norveški ministar spoljnih poslova Berge Brende, koji je sinoć doputovao u posetu Srbiji, hitno se vratio u Oslo, nakon što je saopšteno da Islamska država jednog norveškog državljanina drži kao taoca.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ministar Ivica Dačić je naveo da je Brende zbog talačke krize posle kratkog razgovora za vreme radne večere, morao da se vrati u Norvešku.

Dačić je podsetio da je bilo predviđeno da je sa Brendeom trebalo da razgovara o migrantskoj krizi, o čemu je već razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, koji je u sredu takođe bio u Beogradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala