Bugarska zatvorila vazdušni koridor za ruske letove u Siriju

© Sajt Ministarstva za vanredne situacije Rusije Avion Ministarstva za vanredne situacije Rusije
Avion Ministarstva za vanredne situacije Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Bugarske zvanično je saopštilo da je ruskim avionima koji su isporučivali humanitarnu pomoć u Siriju zabranilo let preko vazdušnog prostora svoje zemlje.
Avion Iljušin 38N - Sputnik Srbija
Plan B: Rusija može za Siriju zaobilazeći Grčku

„Na kraju su dva ruska aviona sa humanitarnom pomoći za Siriju odletela preko vazdušnog prostora Irana, umesto da iskoriste trasu preko Balkana i Grčke. Taj put je izabran zbog toga što je Bugarska odbila zahtev ruskih vlasti da iskoriste njeno nebo za letove. To je olakšalo život Atini koja je dobila sličan zahtev od Rusije“, ranije je saopštio grčki list „Katimerini“.

„Obraćanje Rusije izazvalo je pritisak sa američke strane koja je preko svoje Ambasade u Atini zatražila u subotu od grčkih vlasti da ne da odobrenje za let ruskih aviona“, dodaje list. Po mišljenju novinara tog lista, odbijanje Bugarske oslobodilo je Grčku obaveze da razmatra sličan zahtev Rusije.

Ranije je saopšteno da je Rusija izabrala trasu za isporuku pomoći u Siriju koja zaobilazi Grčku i da grčki vazdušni prostor više nije bio potreban za letove ruskih aviona sa humanitarnom pomoći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala