Cipras želi apsolutnu većinu za Sirizu

© AP Photo / Thanassis StavrakisAleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši premijer Grčke Aleksis Cipras ponovio je danas da će pokušati da osvoji apsolutnu većinu za svoju stranku — Sirizu, na predstojećim izborima, ali je nagovestio da će, ako nijedna partija ne dobije dovoljno glasova da vlada sama, koaliciona vlada biti brzo formirana.

Cipras je na konferenciji za novinare rekao i da je na grčkom narodu da odluči koju stranku želi u vladi i naglasio da će dilema biti između Sirize i Nove demokratije, opterećene „gresima iz prošlosti“.

„Glasači će odlučiti da li žele Sirizu s apsolutnom većinom ili u koaliciji sa drugima“, rekao je Cipras i dodao da je njegova stranka već pokazala da je sposobna da sarađuje sa snagama koje imaju veoma različite ideologije, kao što je partija Nezavisni Grci (ANEL).

Cipras je juče ocenio da su predstojeći izbori „bitka između sedam meseci njegove časne vlade i mračnog perioda korupcije i mreža moći“ koji je preovladavao prethodnih decenija.

Bivši premijer smatra i da je on u najboljem položaju da poboljša dogovor  koji je sklopio s kreditorima, a koji smatra otvorenim po mnogim pitanjima, uz mogućnost da bude ispravljan putem pregovora.

Cipras je podneo ostavku krajem avgusta, samo sedam meseci od početka svog četvorogodišnjeg mandata, u pokušaju da uguši pobunu krajnje levičarskih poslanika iz redova svoje stranke i učvrsti svoju moć.

Prevremeni izbori u Grčkoj biće održani 20. septembra, podseća AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala