Evropski političari zovu Rusiju upomoć u rešavanju migrantske krize

© Sputnik / Vladimir SergejevSankcije EU protiv Rusije
Sankcije EU protiv Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Migraciona kriza koja je zapljusnula Evropu isprovocirala je neke evropske političare da drugim očima gledaju na Rusiju. Prema njihovim mišljenjima, upravo Rusija može da utiče na Bliski istok. Prekid vatre u Siriji i rešenje iranskog nuklearnog pitanja pomoći će EU da smanji broj migranata.
Deca izbeglice u parku kod Beogradske autobuske stanice - Sputnik Srbija
Orban: Mađarska vojska neće pucati na izbeglice

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon izjavila je da „nijedna strana sama ne može da se izbori sa migracionom krizom“ koja je tako oštro pogodila Evropu.

Prema njenim rečima, države treba da ujedine snage, dijalog treba da uključi najvažnije regionalne države, uključujući Rusiju i Iran.

Ovog mišljenja je i češki premijer Bohuslav Sobotka. Po njegovim rečima, očigledno je da EU ne može da se izbori sa migracionom krizom, a u tome joj može pomoći Rusija koja ima uticaj na situaciju u Siriji i Iranu.

„Potrebno je uključiti Rusiju u rešavanje problema u Siriji, razgovarati sa Rusima“, izjavio je on. Pritom, on je naveo da uvođenje sankcija Rusiji u ovom slučaju treba staviti u drugi plan.

Bilbord Bašara Asada u Damasku - Sputnik Srbija
Rusija ne krije da isporučuje oružje Siriji

Sobotka smatra da je Evropa zainteresovana za prekid rata u Siriji i dotok migranata će se smanjiti. Ako se ne gubi vreme na razgovor o kvotama, već da se „usredsredimo na napore za stabilizaciju Bliskog istoka i Severne Afrike“.

Sa njima se slaže i senator Žan-Pjer Rafaren, bivši premijer Francuske 2002-2005. godine, za vreme mandata predsednika Žaka Širaka. On je naveo da sa strahom gleda na mogućnost invazije Sirije, kao što se i ranije Širak protivio borbenim akcijama u Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala