Moskva zbunjena, Tokio žali

© Sputnik / Sergej KrašuhovKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dugogodišnji spor oko Kurilskih ostrva izaziva nove tenzije u rusko-japanskim diplomatskim odnosima.

Rusija je zbunjena reakcijom Japana na nedavne izjave zamenika ruskog ministra inostranih poslova Igora Morgulova po pitanju Kurilskih ostrva, rekao je medijima izvor u ruskoj ambasadi u Japanu.

Dmitrij Medvedev u poseti Kurilima - Sputnik Srbija
Moskva neće pitati Tokio za dozvolu da poseti Kurile

Morgulov je nedavno izjavio da je pitanje spornih Kurilskih ostrva rešeno 1945. godine i odbacio je mogućnost bilo kakvog dijaloga sa Tokiom po tom pitanju.

Mediji su juče preneli informaciju da je japansko Ministarstvo spoljnih poslova uložilo protest kod ruskog ambasadora u Tokiju zbog izjave Morgulova.

„Japanska strana nije izrazila protest, već žaljenje zbog izjave. Sa druge strane, mi smo zbunjeni takvom reakcijom Japana. Sve što je Morgulov rekao je naš zvanični stav, koji bi trebalo da bude dobro poznat japanskoj strani“, rekao je izvor u ruskoj ambasadi u Japanu.

Moskva i Tokio se spore oko Kurilskih ostrva koja su pod upravom Rusije od kraja Drugog svetskog rata. Ova ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva kako bi došlo do konačnog rešenja tog teritorijalnog spora, ali je zvanični Tokio insistirao na vraćanju sva četiri ostrva. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala