Džinovski ponor raste i guta kuće u Rusiji (video, foto)

© Press-služba OAO "Uralkaliй" / Uđi u bazu fotografijaKlizište u Solikemsku
Klizište u Solikemsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Džinovski ponor koji se pojavio na mestu erozivnog rudnika u zapadnoj Rusiji zastrašujuće se povećava, preteći da „pojede“ obližnje seoske kuće i šumu.

Ponor u ruskom regionu Perm, koji je nalik meteorskom krateru, širi se od kada se pojavio, o čemu svedoče i fotografije koje lokalno stanovništvo postavlja na društvene mreže.

Ponor u blizini grada Solikamska datira od novembra prošle godine, kada su njegove dimenzije bile oko 20 sa 30 metara. U vremenskom periodu od devet meseci, do kraja avgusta, krater se proširio na zapanjujućih 122 sa 125 metara, izvestilo je „Sibirsko vreme“ u sredu.

Čini se da ponor ne pokazuje znake usporavanja „apetita“, i kako propada tlo, tako počinje da usisava obližnje kuće. Procenjuje se da je dubok oko 75 metara, i već može da se vidi iz svemira.

Ponor se nalazi u blizini jednog od rudnika u Solikamsku, koji je pretrpeo podzemne poplave u novembru prošle godine, u vreme kada se ova rupa i pojavila.

Međutim, kompanija u čijem vlasništvu je rudnik, za stvaranje ponora okrivila je poplave iz 1995. godine izazvane zemljotresom, i obećala je vlasnicima uništenih kuća neki oblik kompenzacije. U međuvremenu, oni su takođe obustavili operacije u rudniku.

„Preduzeće ’Uralkalij‘ nastavlja sa poslovima otklanjanja posledica nesreće i minimalizovanja potencijalnih negativnih uticaja ponora“, piše u saopštenju kompanije, navodi „Sibirsko vreme“.

„Kompanija nastavlja sa punjenjem slanom vodom, radi na jačanju mostova između eksploatacionih polja Solikamsk 1 i Solikamsk 2, kao i na priključivanju kanala za nošenje vode. ’Uralkalij‘ takođe sprovodi hidrauličko punjenje starih rudnika u cilju smanjenja deformacija stenske mase“, prenosi list deo saopštenja.

Poreklo kratera se razlikuje od prirodnog fenomena kakvi su krateri u severnim regionima Sibira, koji su nedavno zapanjili naučnike. Oni su otkrili da su ti krateri povezani sa procesom topljenja zemljišta koje sadrži benzinske hidrate, što dovodi do podzemne eksplozije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala