Finska: Rusija bila u pravu po pitanju rešavanja krize u Siriji

© AP Photo / Lehtikuva/Heikki SaukkomaaPredsednik Finske Sauli Niniste
Predsednik Finske Sauli Niniste - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska podrška mogla je odavno da bude od pomoći pri rešavanju krize u Siriji samo da je Zapad imao sluha za to, smatra predsednik Finske Sauli Niniste.

U intervjuu za „Nikipeive ja Verkoutiset“, Niniste je istakao da se pristup Rusije sirijskoj krizi uvek delimično razlikovao od akcija koje je predlagao Zapad. On je dodao je bivši predsednik Finske Marti Ahtisari takođe rekao da je Zapad morao da obrati više pažnje na ruski pogled na situaciju, još u vreme ranih faza sirijskog konflikta.

Prema Ahtisariju, Rusija je bila spremna da sarađuje sa Zapadom od 2012, ali Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija bile su zainteresovane samo za svrgavanje Asada.

Predsednik RF Vladimir Putina na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, 4. septembra 2015. - Sputnik Srbija
Putin: Evropa se slepo drži američke politike u migrantskoj krizi

„Ahtisari je bio u pravu“, rekao je Niniste za „Nikipeive ja Verkoutiset“.

Takođe je izjavio da bi kraj građanskog rata u Siriji bio značajan korak u rešavanju aktuelne migrantske krize u Evropi.

„Rešavanje ovih pitanja ne zavisi od pronalaženja smeštaja za izbeglice, rešenje leži negde drugde. Prethodno je bilo naznaka da bi Rusija i SAD mogle da pregovaraju o rešavanju krize u Siriji, i verujem da je to dobro“, rekao je Niniste.

Cveće na kovčezima 13 migranata koji su bili među 800 poginulih u brodolomu koji se u aprilu dogodio u Kataniji - Sputnik Srbija
Marin le Pen: Evropski lideri odgovorni za smrt migranata

U međuvremenu, predsednik Niniste je pozvao Fince da pokažu veći nivo saosećanja prema izbeglicama, pošto je nekoliko gradova u Finskoj odbilo da napravi prihvatne centre za migrante. „Ne mogu to da razumem da, kada negde rat stvara ogromnu opasnost i izbeglice, izbeglice dalje stvaraju ogromnu pometnju u Finskoj ili Evropi“, izjavio je Niniste, prenosi finski medij Jle. „Moramo da kontrolišemo svoje stavove i svoja osećanja i da pokažemo kako se stvari ne popravljaju kada dižemo još veću larmu“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala