Marin le Pen: Evropski lideri odgovorni za smrt migranata

© AP Photo / Carmelo ImbesiCveće na kovčezima 13 migranata koji su bili među 800 poginulih u brodolomu koji se u aprilu dogodio u Kataniji
Cveće na kovčezima 13 migranata koji su bili među 800 poginulih u brodolomu koji se u aprilu dogodio u Kataniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica francuske ekstremno desničarske partije Nacionalni front Marin le Pen kritikovala je predsednika države Fransoa Olanda koji bi trebalo da „koristi diplomatiju pre oružja“ za rešavanje konflikta u Siriji i njegovog prethodnika Nikolu Sarkozija zbog pozivanja na bombardovanje Libije.
Marin Le Pen - Sputnik Srbija
Pravi predsednik bi odmah ukinuo sankcije Rusiji

Evropski lideri odgovorni su za smrt nedokumentovanih migranata koji gube život pokušavajući da stignu u Evropu, rekla je predsednica francuske desničarske partije Nacionalni front Marin le Pen.

Njen komentar je usledio nakon što su pre dva dana brojni evropski mediji preneli fotografiju tela sirijskog dečaka nasukanog na tursku obalu. Trogodišnji dečak i njegova porodica bili su na brodu koji je potonuo na putu ka grčkom ostrvu Kos.

„Ova fotografija je dokaz užasne odgovornosti koja leži na našim vlastima, jer postoje hiljade, desetine hiljada migranata koji svakoga dana pokušavaju da pređu ovu smrtonosnu rutu samo zato što je Evropska unija već prihvatila one koji su stigli pre njih“, rekla je Le Penova u intervjuu za francuski Radio RTL.

Predsednik RF Vladimir Putina na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, 4. septembra 2015. - Sputnik Srbija
Putin: Evropa se slepo drži američke politike u migrantskoj krizi

Ona je takođe kritikovala i francuskog predsednika Fransoa Olanda koji bi trebalo da „koristi diplomatiju pre oružja“ za rešavanje konflikta u Siriji i njegovog prethodnika Nikolu Sarkozija zbog pozivanja na bombardovanje Libije. Po mišljenju Le Penove, njihovi postupci doprineli su destabilizaciji ovih država, što je rezultiralo bekstvom njihovih stanovnika u Evropu.

Procene Fronteksa, agencije Evropske unije za zaštitu spoljne granice, pokazuju da je više od 340.000 migranata zabeleženo na spoljnim granicama ovog bloka između januara i jula 2015. godine, što je tri puta više nego u istom periodu 2014.

Tokom 2015. godine oko 2.370 migranata je poginulo u pokušaju da se domogne Evrope preko mora, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala