Kameron: Ako Katalonija izađe iz Španije biće izbačena i iz EU

© AFP 2023 / QUIQUE GARCIAZastava Katalonije
Zastava Katalonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju izlaska Katalonije iz sastava Španije ona će se automatski naći izvan EU i moraće opet da stane u red zemalja-kandidata za članstvo u Uniju, izjavio je premijer Velike Britanije Dejvid Kameron na zajedničkoj pres-konferenciji sa španskim kolegom Marijanom Rahojom.
Slavlje u Kataloniji posle izbora - Sputnik Srbija
Katalonija želi deo Španije i Francuske

„Kao i Velika Britanija, Španija je velika zemlja sa velikom istorijom. Kao i u slučaju Velike Britanije, tako ću se i u slučaju Španije reći samo da nam je bolje da živimo zajedno. Jači smo, napredniji i treba da ostanemo zajedno“, rekao je Kameron, odgovarajući na pitanje o mogućem izlasku Katalonije iz sastava EU u slučaju da lokalne vlasti uspeju da ostvare svoj plan izlaska iz Španije.

„Situacije nikad nisu iste, ali je važno da Vlade koje žele da idu drugim putem poštuju zakon“, rekao je Kameron.

„Tokom referenduma u Škotskoj dogovor je bio jasan: ako jedan deo države kaže da izlazi iz države, on više nije deo EU i treba da stane u red zajedno sa drugim zemljama-kandidatima. To je stav Evropske komisije i svakog eksperta za ustavno pravo u čitavoj Evropi“, dodao je britanski premijer.

Separatisti u Kataloniji saopštili su u julu da su spremni da proglase jednostranu nezavisnost u slučaju da Madrid pokuša da blokira proces otcepljenja, koji se nadaju da će pokrenuti ukoliko regionalni izbori u septembru budu uspešni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala