Maduro ima neke dobre ideje za stabilizaciju tržišta nafte

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro doputovao je u Kinu na pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom koji se od juče nalazi u radnoj poseti Pekingu. Šefovi dveju država razgovarali su o niskom cenama nafte i razmenili mišljenja o njihovoj stabilizaciji.
Pumpa za naftu - Sputnik Srbija
Zbog niskih cena nafte ispašta ceo svet

Na sastanku u Pekingu Maduro je rekao Putinu da venecuelanske vlasti „imaju neke dobre ideje“ koje se tiču oblasti naftne politike, saopštio je Rojters. „Osim pitanja naših bilateralnih odnosa možemo razgovarati o problemima na svetskom tržištu, borbi za mir u celini i naravno, možemo razgovarati o važnom pitanju, kao što je nafta“, objasnio je predsednik Venecuele.

Putin je sa svoje strane podsetio na značajno smanjenje trgovinskog prometa između dve zemlje u 2014. godini koje je zamenio porast od 25 odsto ove godine, saopštila je pres-služba administracije predsednika.

„Potrebno je analizirati zašto se to dešava, šta treba da se uradi kako bi došlo do ritmičkog napretka“, izjavio je predsednik Rusije.

Putin i Maduro su stigli u Kinu na svečanost posvećenu 70. godišnjici kraja Drugog svetskog rata. Lideri su razgovarali o zajedničkim koracima dveju zemalja po pitanju cena nafte, pre svega u kontekstu saradnje Rusije i OPEK-a, rekao je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

Venecuela se pre neki dan obratila ostalim članicama Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEK-a) sa predlogom da se održi vanredna sednica uz učešće Rusije, kako bi se izradila strategija za podržavanje cena na naftnom tržištu, saopštio „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore.

„Venecuela je veoma zabrinuta. Ako se ne preduzmu određeni koraci, cena na naftu će nastaviti da pada. I oni isto shvataju da je uticaj OPEK-a ograničen i da je potrebna saradnja sa proizvođačima koji ne ulaze u organizaciju, pre svega sa Rusijom“, pojasnio je jedan od saradnika lista. Između ostalog, prema podacima lista, Venecula je o tome razgovarala o tome sa Katarom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala