Erdogan: Evropa saučesnik u zločinu nad izbeglicama

© Sputnik / Sergej GunjejevRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan okrivio je danas države Evropske unije da su pretvorile Mediteran u grobnicu emigranata i da su odgovorne za smrt svake pojedine žrtve.

„Evropske zemlje koje su pretvorile Sredozemno more, kolevku drevnih civilizacija, u groblje emigranata su strana u zločinu, koji se ponavlja svaki put kada neko od izbeglica izgubi život“, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Mađarski policajci pokušavaju da uklone izbeglice sa šina - Sputnik Srbija
Migranti legli na šine, neće u prihvatni centar

Turska je prihvatila oko 1,8 miliona izbeglica iz Sirije, a Erdogan je naveo da Evropa ništa ne čini da bi podelila teret krize, iako postavlja kriterijume za osnovna ljudska prava i slobode, a sada okreće leđa sopstvenim principima.

„Mislim da nije korektno da se na nas svaljuje teret problema sa kojim se suočava ceo svet“, kazao je Erdogan, komentarišući slučaj sirijskog dečaka koji se utopio u brodolomu na Sredozemlju, a čije je telo juče pronađeno na obali Turske.

Telo trogodišnjeg dečaka pronađeno je juče na obali egejskog letovališta Bodrum u Turskoj, gde se prevrnuo brod sa izbeglicama koji su pokušali da dođu do grčkog ostrva Kos.

Nesrećni dečak se utopio prilikom pokušaja njegove porodice da emigrira u Kanadu iz ratom razorenog sirijskog grada Kobanija, izjavio je danas njegov rođak jednom kanadskom listu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala