MMF pohvalio Srbiju

© novosti.err.eeMeđunarodni monetarni fond
Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef misije MMF-a Džejms Ruf ocenio je da program MMF-a u Srbiji donosi dobre rezultate i istakao kako je MMF revidirao rast BDP-a Srbije na 0,5 odsto jer očekuje da će se taj rast u narednom periodu ubrzati. Ministar finansija Dušan Vujović ističe kako najvažniji zadaci tek predstoje.

„Postojao je strah da će veliko fiskalno stezanje kaiša ove godine naštetiti rastu, ali umesto toga videli smo rast, kao i povećanje zaposlenosti i pad nezaposlenosti“, rekao je Ruf, a prenosi Tanjug.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
MMF: Samo srpska privreda u padu

Naglašava da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan.

„MMF je revidirao najvišu projekciju rasta BDP-a na 0,5 odsto i očekujemo da će se u srednjoročnom periodu taj rast ubrzati. To će, naravno, zavisiti od daljih zdravih poteza u makroekonomskoj politici i od intenziviranih strukturnih reformi koje će poboljšati funksionisanje ekonomije“, naglasio je Ruf.

Misija MMF-a je, kako je dodao, postigla dogovor sa vlastima Srbije na nivou tima, a u vezi sa drugom revizijom aranžmana sa Srbijom i precizirao da to sada treba da odobre i rukovodstvo i Izvršni odbor MMF.

„Očekujemo da će sastanak borda biti sredinom oktobra, nakon čega će svi detalji u vezi sa dogovorenom politikom biti objavljeni na našem veb-sajtu“, istakao je Ruf.

Ponavlja kako su fiskalni rezultati dobri i da je poboljšana naplata prihoda, dok su investicije u zemlji niže nego što je očekivano.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da su razgovori sa MMF-om uspešno završeni, da su rezultati dobri, a ekonomija raste.

„Ovo su rezultati rada vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih finansija, do unapređena u fiskalnom deficitu i prešli smo od recesije koja je pretila u pozitivan rast ekonomije“, podsetio je Vujović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala