Merkel: Nemačka je jaka, uspeće

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEHorst Zehofer i Angela Merkel
Horst Zehofer i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas, na tradicionalnoj letnjoj konferenciji za štampu, najavila donošenje paketa mera o regulisanju pitanja izbeglica za 24. septembar i naglasila da se ljudsko dostojanstvo izbeglica u Nemačkoj poštuje.

Ona je pojasnila da će paket obuhvatiti propise koji će ubrzati proces azilantskog postupka, stvoriti više prihvatnih centara i jasno definisati pitanje ko ima, a ko nema perspektivu ostanka.

Migranti iz Sirije u parku kod autobuske stanice u Beogradu - Sputnik Srbija
Nemačka neće vraćati migrante u Srbiju

„Ljudi moraju brzo da se vrate u svoje zemlje porekla“, rekla je Merkelova.

Ukoliko se Evropa ne složi oko pravedne raspodele izbeglica onda će Šengen zona biti dovedena u pitanje, upozorila je kancelarka.

Kada je reč o onima koji nemaju šansu da ostanu u Nemačkoj, tu se, kako mediji ovih dana pišu, pre svih radi o izbeglicama sa Balkana.

„Evropa se, kao celina, mora pokrenuti“, rekla je ona i založila se za fer odnos prema izbeglicama i fer raspodelu para.

Jedan važan uslov je integracija izbeglica koja funkcioniše, kao i dugoročna perspektiva za stanovanje, rekla je ona, dodajući da u Nemačkoj postoji permanentna koordinacija savezne države sa pokrajinama po pitanju izbeglica.

Aleksis Cipras i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Nemačka zaradila 100 milijardi evra od grčke krize

„Svet vidi Nemački kao zemlju nade i šansi“, rekla je Merkelova i istakla da je nemačka temeljitost odlična, ali da se sada traži i nemačka fleksibilnost.

„Mi vodimo računa o ljudskom dostojanstvu svakog pojedinca. Nema tolerancije prema onima koji dovode u pitanje dostojanstvo drugih“, rekla je Merkelova i istakla da ono što se sada u Evropi događa nije prirodna katastrofa, ali da se dešavaju mnoge katastrofe.

Ima užasa, koje čovek ne može da shvati, kao na primer 71 mrtvu izbeglicu, rekla je kancelarka, misleći na ljude koji su pre par dana pronađeni mrtvi u jednom kamionu hladnjači u Austriji.

Nemački mediji ocenjuju da je Merkelova na konferenciji delovala odmorno, skoncentrisano i — pomalo američki.

„Nemačka je jaka zemlja. Nemačka će uspeti“, rekla je Merkelova.

Migranti čekaju da se iskrcaju Italiji, luka  Mesina, Sicilija - Sputnik Srbija
Odustaju od Balkana: Sirijski migranti beže preko Arktika

Ona je istakla da u Nemačkoj osim desnog, postoji i levi ekstremizam.

„Nema tolerancije“, odgovorila je ona, povodom nedavnih demonstracija desničara protiv izbeglica u gradu Hajdenau, koji se nalazi pored Drezdena, gde je povređen najmanje 31 policajac, a ona sama bila dočekana zvižducima.

Kada je reč o Grčkoj, Merkelova je iznela svoje uverenje da će Atina izvršavati svoje obaveze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala