Asanž: Rekao sam Snoudenu da beži u Rusiju

© Flickr / acidpollyDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koosnivač Vikiliksa Džulijan Asanž odigrao je veliku ulogu u odluci uzbunjivača i bivšeg agenta NSA Edvarda Snoudena da azil potraži u Rusiji, a ne u Latinskoj Americi. Asanž kaže da je upravo on savetovao Snoudena da utočište nađe u Moskvi.

Snouden je „radije hteo u Latinsku Ameriku, ali moj savet je bio da azil potraži u Rusiji, bez obzira na negativne marketinške posledice, jer moja procena je da je u Južnoj Americi postojao veliki rizik da ga kidnapuju po naređenjima CIA… Kidnapuju, a možda i ubiju", rekao je Asanž u intervjuu za „Tajms".

Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Asanž traži azil od Olanda: Plašim se najgoreg

Snouden je u Moskvu odleteo iz Hongkonga u junu 2013. godine. Godinu dana kasnije, dobio je je rusku boravišnu dozvolu koja važi tri godine, počev od 1. avgusta 2014.

Koosnivač Vikiliksa je dodao da je bivši agent američke Državne bezbednosne agencije (NSA) bio „u potpunosti svestan spinovanja koje će uslediti ako potraži azil u Rusiji". Uzbunjivača terete po nekoliko optužbi, uključujući špijunažu i krađu državne svojine, što bi moglo da znači 30 godina zatvora ako se vrati u Sjedinjene Američke Države.

Mnogi su mi pretili

Govoreći za „Tajms", Asanž je rekao da se i dalje boji za sopstveni život budući da postoje izvesna „bezbednosna pitanja koja se tiču boravka na balkonu".

„Razni ljudi su mi pretnjili bombama i atentatom… Ja sam javna ličnost, i to veoma kontroverzna javna ličnost, uključujući Ameriku. Kao rezultat toga, bilo je mnoštvo pretnji nestabilnih ljudi".

On je rekao da ipak ne veruje da će ga američke vlasti kidnapovati ili ubiti uz pomoć drona.

„Belac sam. Osim ako se ne preobratim u islam, malo je verovatno da će me napasti dronom, ali svedocimo smo da stvari idu u tom smeru".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala