Han: Poglavlja 35 i 32 do kraja godine, izveštaj pozitivan

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je danas da bi do kraja ove godine sa Srbijom trebalo da budu otvorena poglavlja 35 i 32. Han je, takođe, najavio pozitivan izveštaj o napretku Srbije.

„Uveren sam, imajući u vidu koliko je Vlada Srbije doprinela i učinila, da je moguće otvaranje prvih poglavlja do kraja godine“, odgovorio je komesar na pitanje da li je još uvek mišljenja da bi poglavlja sa Srbijom trebalo otvoriti tek početkom 2016, kako je sredinom sedmice procenio za bečki „Kurir“.

„Na osnovu toga vidite koliko se stvari mogu ubrzati, ako se brže nego što smo očekivali dođe do rezultata. Poslednjih meseci je bilo napretka. Ja sam putovao u evropske prestonice, da prevaziđemo neke uzdržane stavove. Danas je jasno, posebno imajući u vidu koliko je Vlada Srbije doprinela i učinila, da je moguće otvoriti poglavlja“, rekao je Han u intervjuu Tanjugu i dodao da će, ako se stvari i dalje budu tako razvijale, do kraja godine biti otvorena prva poglavlja.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: EU zanimaju migranti, ali nas ne pominje

Na zahtev da precizira za koja poglavlja očekuje da će biti otvorena do kraja ove godine, Han je ukazao da unutar EU ima različitih stavova, ali da se svakako radi o poglavlju 35, kao i o poglavlju koje se bavi finansijskim pitanjima, poglavlju 32.

Zajednički do rešenja migrantske krize

Han je izjavio da po pitanju migrantske krize treba jasno reći da Zapadni Balkan nije problem, već je, kao i neke zemlje-članice EU, pogođen tom krizom i da je zato potrebno zajedničko delovanje.

Dejvid Mekalister - Sputnik Srbija
Makalister: Nadam se skorom otvaranju prvog poglavlja

„Nadam se da će takvo delovanje uslediti posle najnovijih događaja, dramatičnog rasta talasa izbeglica, pošto je na zapadnobalkanskoj ruti došlo do šestostrukog povećanja broja migranata“, istakao je Han.

Prema njegovim rečima, zemlje-članice EU su shvatile da ovaj problem može da bude rešen samo zajedničkim snagama.

„Ne treba prebacivati krivicu sa jednih na druge, jer to ne pomaže nikome, a najmanje izbeglicama“, ukazao je Han.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala