Mališani sa Kosmeta oduševljeni Republikom Srpskom (video)

© Foto : Youtube printcsreen RTVRSMališani s Kosova boravili u Republici Srpskoj
Mališani s Kosova boravili u Republici Srpskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trista mališana sa Kosova i Metohije, koji su sedam dana proveli u Republici Srpskoj, otputovalo je kući oduševljeno. U gradovima Srpske boravili su u okviru projekta „Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske“, izveštava Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Bila je to prilika da se u slobodnom okruženju druže se sa svojim vršnjacima, ali i upoznaju lepote gradova u kojima su boravili. Mališani sa Kosmeta ističu da su uživali u slobodi koju nemaju u svojim sredinama, i da će dugo pamtiti posetu Republici Srpskoj.

Pred polazak kući deca sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske zajedno su otpevala pesmu „Oj Kosovo, Kosovo“, još jednom pokazujući povezanost i prijateljstvo koji su se razvili među njima tokom ove posete.

„Sve nam je bilo dobro, imali smo druženja, i ne ide nam se kući, ali moramo“, kaže Trajko Milić, dečak sa Kosova i Metohije.

 „Osećali smo se slobodno, osećali smo dobrodošlicu, svima je bilo drago što smo bili ovdje“, dodaje njegov drugar Lazar Stanojević. 

Tri stotine dece sa Kosova i Metohije bilo je smešteno kod svojih vršnjaka u Gacku, Bijeljini, Laktašima, Prijedoru, Gradiški i Šamcu. Prema rečima zvaničnika Vlade to je najmanje što Republika Srpska može da učini za mališane koji žive u veoma teškim uslovima.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević kaže da su deca sa Kosmeta u ovih sedam dana mogla da osete čari detinjstva i slobode. On se nada će nada da će ova tradicija da bude nastavljena u budućnosti.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović poručila je roditeljima sa Kosmeta da su njihova deca bila smeštena i bezbrižna kao u roditeljskoj kući i da će tako biti i svaki naredni put kada budu dolazila.

Deca sa Kosova i Metohije obišla su brojne znamenitosti Republike Srpske, a prijem su im priredili i predsednik i premijerka Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov navodi da je osnovi cilj boravka mališana iz južne srpske pokrajine u Srpskoj bio da se spoji 300 porodica sa Kosova i Metohije sa 300 porodica iz Republike Srpske.

Vlasti Republike Srpske već sada planiraju posetu za narednu godinu. Zvaničnici se nadaju da će broj dece sa Kosova i Metohije koji će posetiti Srpsku biti još veći nego ove godine, prenosi RTRS. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala