Na MAKS-u predstavljen novi dron

© Sputnik / Vladimir AstapkovičRuski dron "Glaz"
Ruski dron Glaz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na avio-kosmičkom salonu MAKS 2015 predstavljen je novi dron koji može brzo i jednostavno da pošalje video-zapis sa visine od oko 250 metara na bilo koji uređaj sa bežičnim internetom.
Čirok, ruska hibridna amfibijska bespilotna letelica koju je razvila filijala korporacije Rostek - Sputnik Srbija
Predstavljen „čirok“ — ruski superdron

Na avio-kosmičkom salonu MAKS 2015 predstavljen je jedinstveni sistem za osmatranje „glaz“, čija je svrha operativni prenos video-materijala iz zone borbenih dejstava ili prirodnih katastrofa.    

Prema rečima generalnog direktora kompanije — konstruktora sistema „Konstruktorski biro 1“ Ruslana Ašurbejlija, uređaj može da se podigne na visinu do 250 metara, a snimke šalje preko bežičnog interneta.

„Sistem je alternativa dronovima malog dometa za čije upravljanje je potrebno kvalifikovano osoblje i glomazna tehnika. ’Glaz‘ je težak 300 grama, a po razmerama je sličan petardi. Očigledna je i ekonomska korist ovog projekta: cena ’glaza‘ je mnogo niža od drugih klasičnih dronova“, rekao je Ašurbejli.

Generalni direktor je dodao i da su se novitetom već zainteresovali predstavnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije, medicinske službe i snage za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala