Dačić: EU zanimaju migranti, ali nas ne pominje

© AFP 2023 / ALEKSI TUOMOLAIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija na Bečkom samitu pokazala liderstvo u regionu i izrazio očekivanje da će pregovaračka poglavlja za Srbiju biti otvorena do kraja godine.

Samim tim što je premijer Vučić bio jedini od svih premijera koji je govorio na konferenciji za novinare u ime celog regiona, Srbija je pokazala svoje liderstvo u mnogim oblastima — ekonomskim reformama, promeni spoljno-političke pozicije zemlje, idejama u pravcu međusobnog pomirenja, gledanju u budućnost i traženju zajedničkih interesa, rekao je Ivica Dačić.

Dačić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije ocenio da je bečka konferencija ispunila svoju ulogu i da je pokazala da su vrata EU otvorena za zemlje Zapadnog Balkana.

Ipak, kako je primetio, nedovoljna je brzina kojom se zemlje Zapadnog Balkana kreću ka EU, ali Srbija je sa svoje strane ispunila sve, zbog čega očekuje da bi već do kraja godine trebalo da dođe do otvaranja pregovaračkih poglavlja, a ne kao što je najavljeno naredne godine.

„Srbija je odavno zaslužila otvaranje poglavlja“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Kao najveći problem EU Dačić je naveo migrante, primetivši da evropski zvaničnici govore šta treba između sebe da urade, ali da niko ne govori šta sa zemljama u tranzitu, koje zovu „zapadnobalkanskom rutom“.

Tako se, naveo je, nama u poglavlju 23 i 24 između ostalog traži akcioni plan za rešavanje migrantske krize, što je okarakterisao kao dvostruke standarde EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala