Biznismen spasava seksualne robinje od ID

© AFP 2023 / SAFIN HAMEDIračka devojka jezidske nacionalnosti
Iračka devojka jezidske nacionalnosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od prošle godine, teroristička organizacija Islamska država je otela, prodala, zlostavljala i pretvorila u seksualne robinje hiljade iračkih hrišćanskih i jezidskih žena. Jedan Kanađanin daje sve od sebe da ih vrati na sigurno, frustriran što vlasti ne čine dovoljno.

Ekstremno nasilje započelo je kada je Islamska država u junu 2014. godine osvojila Mosul. Od tada su žene i devojke — uglavnom hrišćanske i jezidske konfesije — brutalno silovane, mučene i prodavane u seksualno roblje po ceni od prosečno 160 dolara.

Ovakvo stanje stvari bilo je previše za kanadskog biznismena Stiva Mamana, koji je krenuo u akciju pokretanjem organizacije Oslobađanje hrišćanske i jazidske dece Iraka, kojoj je cilj povratak žrtava njihovim porodicama.

Maman je objasnio da ne može da prosto stoji po strani dok su žene i devojke — od kojih neke imaju jedva osam godina — „neuhranjene i žive u izuzetno nehumanim uslovima, primorane da noću spavaju u kavezima“, napisao je on na internet prezentaciji svoje organizacije.

Tokom intervjua za „Raša tudej“, Maman je objasnio nehumane uslove sa kojima se suočavaju oteti i prodati.

„Takođe su prodavane na pijaci civilima i pojedincima. Ti pojedinci i civili su ih tokom poslednjih godina silovali, ubijali, odrubljivali im glave, spaljivali ih“, rekao je on.

Ali Maman je dodao da je njegova organizacija, koja se finansira iz prikupljenih sredstava i novca iz Jevrejske zajednice Montreala, uspela da spasi žene i devojke od života seksualnih robinja.

„Preko svoje grupe na terenu, imamo tim koji je uspeo da uspostavi kontakte unutar kalifata, i ti kontakti odlaze do vlasnika koji su kupili te devojke“, rekao je Maman za RT.

On je dodao da organizacija pregovara o puštanju žrtava od strane njihovih otmičara na dva potencijalna načina: pregovaranjem i ubeđivanjem sa otmičarima, ili isplaćivanjem sume koju su oni platili.

„Mi njih (otmičare ID) ne finansiramo, mi otkupljujemo žrtve“, naglasio je Maman.

Kada se žrtve nađu na sigurnom, Maman kaže da organizacija ne pokušava da ih identifikuje, uzimajući u obzir da su „već prošle nezamisliva poniženja“. Dodao je da i njihove porodice takođe radije ostaju dalje od očiju javnosti.

„Porodice žele da budu zaštićene. Ne žele da ljudi znaju da su njihove ćerke bile silovane. Ne žele da svet zna ko su. Žele da se njihove ćerke udaju i da imaju šansu za normalan život“, rekao je Maman za RT.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala