Vučić: Čekamo zadatke i spremni smo da ih ispunimo

© Foto : Kancelarija za saradnju s medijima Vlade SrbijeMilo Đukanović i Aleksandar Vučić na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču
Milo Đukanović i Aleksandar Vučić na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i žele da budu u EU, ali je i podvukao da region na EU ne gleda kao na bankomat, već kao na organizaciju sa kojom deli iste vrednosti.

Vučić je u Beču, gde se novinarima obratio zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, rekao je u ime čitavog regiona da „ne tražimo pomoć, niti molimo Evropljane da nas prihvate takvi kakvi smo danas“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Nemačka najviše brine za nas

„Sprovodimo mnoge reforme i mere fiskalne konsolidacije, ekonomski put pada smo uspeli da pretvorimo u put rasta“, rekao je Vučić dodajući da zemlje Zapadnog Balkana mogu da budu nova snaga Evrope.

Naglašavajući da govori ispred svih zemalja regiona, Vučić je naveo da EU volimo ne zato što na nju gledamo kao na automat za podizanje novca, već zato što je gledamo kao na organizaciju koja se sastoji od brojnih institucija sa veoma važnim vrednostima koje delimo.

„Zato danas ne insistiramo samo na novčanoj pomoći, već i na političkoj podršci Merkelove, Fajmana i Mogerinijeve i duboko smo zahvalni na tome, a dovoljno smo sposobni da sami zaradimo“, poručio je Vučić.

Edi Rama, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić u Briselu - Sputnik Srbija
Vučić i Rama u istom timu

Svi mi pripadamo Evropi, naglasio je Vučić, i verujemo da treba da pripadamo EU, a spremni smo da preuzmemo na sebe teret kada je reč o migrantima i da to pitanje, kao i do sada, rešavamo, ozbiljno i odgovorno.

„Spremni smo da čujemo šta će biti naši zadaci u budućnosti i spremni smo da ih ispunimo“, kazao je Vučić.

Zemlje Zapadnog Balkana, ponovio je Vučić, pripadaju Evropi, a iako smo iz različitih zemlja i pripadamo različitim narodima, uglavnom delimo iste vrednosti.

„Siguran sam da će vaše poštovanje pronaći plodno tle u našim zemljama. Još jednom hvala na podršci svim zemljama regiona, a pogotovo Srbiji“, poručio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala