Vučić: Nisam tip koji kuka i plače

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić, Sednica Vlade Srbije
Aleksandar Vučić, Sednica Vlade Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, u intervjuu koji danas objavljuje bečki dnevnik „Prese“, da jedna varnica može zapaliti čitav region Zapadnog Balkana.

„Kao srpski premijer ne strahujem od teških ekonomskih reformi, ali imam veliki strah od regionalne nestabilnosti. Varnica može čitav region zapaliti“, upozorio je Vučić dodajući da mu najveću brigu zadaje stanje u BiH.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Čestitam formiranje Zajednice srpskih opština (video)

Što se tiče Samita o Zapadnom Balkanu u Beču, Vučić je rekao da je neophodna politička podrška Nemačke, Austrije i EU kako bi se osigurala regionalna stabilnost.

Stabilnost mogu, uveren je Vučić, podstaći infrastrukturni projekti, o čemu će biti reči u Beču.

„Kada izgradimo auto-put između Niša i Prištine, ili železničku prugu između Sarajeva i Beograda, Srbi i Bosanci moraju sarađivati, a kasnije zajedno sedeti u vozu. To spaja ljude, to je politički i psihološki važno. Investitori su dobrodošli, ali nama ne treba vaš novac. Ako nam pomognete sa studijama izvodljivosti hvala. Imamo dovoljno novca da finansiramo projekte. Smanjili smo naš budžetski deficit ispod kriterijuma Mastrihta i tako stvorili prostora“, reko je Vučić.

Vezano za njegovu inicijativu za pomirenje u regionu sa uspostavljanjem zajedničkog dana sećanja na žrtve, Vučić je kazao da nije razočaran što je predlog odbijen u Hrvatskoj, Bosni i od strane Kosova, rekavši da nije previše očekivao, te da je govorio o žrtvama, a ne krivcima, jer je bilo nedužnih žrtava na svim stranama.

Edi Rama, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić u Briselu - Sputnik Srbija
Vučić i Rama u istom timu

„Može se razgovarati o svemu, tako i o agresorima. Ali time neće biti lakše postići dogovor. Ko je bio agresor u operaciji ’Oluja‘ u Hrvatskoj? Ko je proterao 300.000 Srba iz Hrvatske?“, upitao je Vučić, dodajući da je Srbija jedina zemlja koja je spremna da razgovara o ulozi zločinaca, zbog čega je i bio na komemoraciji u Srebrenici.

Vučić ističe da se ne radi o pravdanju političkih manevara, te da onaj ko nije dovoljno hrabar za ekonomske reforme radije ukazuje na događaje od pre dve decenije.

Na konstataciju da je u jednom trenutku u svojoj karijeri promenio pravac, on je naglasio da se nije radilo o „trenutku, već da je to bio proces“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Nemačka najviše brine za nas

„Normalno je menjati se kada se stari. Ako ljudi primete da je neko iskren, onda to priznaju“, naglasio je Vučić ističući da je izvučen iz konteksta njegov navodni poziv na zaštitu generala Ratka Mladića.

Vučić je izrazio spremnost da sa Nemačkom i Austrijom vodi razgovore o smeštaju izbeglica, ali zahteva i podršku EU za savladavanje izbegličke krize za Zapadni Balkan.

On je naglasio da je Srbiji potrebna veća podrška EU u vezi sa azilantima.

„Nisam tip koji kuka i plače. Ako dobijemo podršku — to je dobro, a ako ne — nastavićemo naš rad. Situacija nije laka za nas, ali mi se ophodimo dobro prema izbeglicama. Uspostavili smo prihvatni centar u Preševu, izgradićemo jedan blizu Beograda i u Subotici“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala