„Crni ponedeljak“ tek početak?

© AP Photo / Richard DrewAmerička berza
Američka berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolaps na svetskim berzama u prošlosti je mnogo puta najavljivao ozbiljnu krizu, upozorio je Lorens Samers, bivši ministar finansija SAD i nekadašnji glavni savetnik američkog predsednika Baraka Obame.

Pad na svetskim berzama koji se dogodio u ponedeljak podseća na početak svih velikih kriza proteklih godina, napisao je na svom tviter nalogu Lorens Samers.

„Kao i 1997, 1998, 2007. i 2008. godine, mogli bismo da budemo na početku veoma ozbiljne situacije“, izjavio je Samers. 

Brokeri koji rade Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Haos na berzama — rekordno niska cena nafte

Na berzama mnogih zemalja 24. avgust je označen kao „crni ponedeljak“. Indeks Šangajske berze imao je najgore pokazatelje od 2007. godine, a za njim su počeli da padaju i indeksi drugih berzi. Cene nafte obnovile su minimum od pre šest i po godina, što je uticalo na valute ekonomija u razvoju, uključujući i rusku rublju. Ozbiljan pad otvorio je u ponedeljak i američke berze.

U analitičkom sektoru „Bankintera“ izjavili su da je „crni ponedeljak“ povezan sa usporavanjem rasta kineske ekonomije i da bi to mogao da bude tek početak problema, jer niko zapravo ne zna koliki je pad. Stručnjaci ove banke kolaps na svetskim berzama nazivaju „tempiranom bombom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala