Merkelova: Neophodni razgovori sa Putinom o Ukrajini

© REUTERS / Axel SchmidtNemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland (L) i ukrajinski predsednik Petro Porošenko govore za medije nakon njihovog sastanka u kancelariji u Berlinu, Nemačka, 24. avgusta, 2015
Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland (L) i ukrajinski predsednik Petro Porošenko govore za medije nakon njihovog sastanka u kancelariji u Berlinu, Nemačka, 24. avgusta, 2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas zapadne lidere da reše nesuglasice sa Rusijom oko Ukrajine, ističući da su kontakti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom po tom pitanju neophodni.

Merkelova je, posle razgovora sa predsednicima Francuske i Ukrajine, Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom, u Berlinu rekla da je saslušala „stav iz ukrajinskog ugla“, ali da će se po tom pitanju „obnoviti kontakti sa ruskim predsednikom“.

Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Porošenko pokušava da isključi Rusiju iz pregovaračkog procesa

„Ne isključujem mogućnost održavanja sastanka četiri strane“, kazala je Merkelova.

Ona je dodala da postoje razlike u stavovima po pitanju ukrajinske krize koji se moraju rešiti.

Sporazumi o prekidu vatre iz Minska su „osnova za mir u Ukrajini“, naglasila je ona.

Merkelova je ukazala i na značaj posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u nadgledanju prekida vatre, ali i izrazila zabrinutost zbog napada na njih.

Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pripreme za rat: Porošenko šalje oružje u Donbas

Rojters je preneo da je Merkelova rekla da se sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine ne poštuje i da se mora učiniti sve da bi se u potpunosti sproveo dogovor, postignut u februaru u Minsku.

„Sporazum o prekidu vatre nije u potpunosti primenjen i to znači da ima sve više žrtava“, navela je Merkelova.

Ona je istakla da je prvi i najvažniji uslov da se sve učini da sporazum o prekidu vatre postane realnost.

„Ono što je dogovoreno u Minsku mora se poštovati. Ovde smo da bi se taj sporazum poštovao, a ne dovodio u pitanje“, kazala je Merkelova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala