Vučić: Ne pregovaramo sa Prištinom, nego sa EU i SAD

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić na konferenciji u Vladi posle incidenta u Srebrenici
Aleksandar Vučić na konferenciji u Vladi posle incidenta u Srebrenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić, pred novu rundu dijaloga u Briselu, rekao je da mnogi, a među njima i kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina.
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Neće biti Republike Srpske na Kosovu

Na pitanje šta će srpska strana uraditi nakon što je Tači izjavio da neće prihvatiti da Zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja, Vučić je na konferenciji za štampu rekao da „ne zna Tači šta su izvršna ovlašćenja“.

Vučić je kazao da su izvršna ovlašćenja mnogi shvatili kao floskulu i da kada ih pita šta znači taj termin oni ne znaju da mu odgovore.

Tači je u svojoj izjavi podvukao da Kosovo neće dozvoliti da bude stvorena nova Republika Srpska, što je srpski premijer prokomentarisao rečima:

„Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je BiH“.

Srpski premijer je ocenio i da Srbija ne pregovara sa Prištinom, nego sa Evropskom unijom i Amerikom.

Kao primer naveo je da je u prethodnoj rundi dijaloga maltene sve bilo dogovoreno, osim jedne formulacije, a da je prištinska strana naknadno, kada se ispostavilo da bi sporazum bio dobar za Srbe na KiM, iznela devet spornih tačaka.

„Mi idemo u Brisel da se dogovorimo. Nećemo da pristajemo na ono što je protivno interesima Republike Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Idemo u Brisel i spremni smo da se dogovaramo i dogovorimo“, naglasio je Vučić.

Veće plate i penzije

Priština - Sputnik Srbija
Priština: Sporazum o formiranju ZSO 25. avgusta

Vučić je rekao da će razgovori sa MMF-om o povećanju plata i penzija biti finalizovani do kraja oktobra i poručio je da će biti povećanja plata i penzija.

„Povećanje plata i penzija će biti. Tačka“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.    

Premijer je naveo da će razgovori o povećanju plata i penzija sa MMF-om biti finalizovani krajem oktobra, kada će biti doneta konačna odluka po tom pitanju.  

Dodao je da je vrlo konzervativan po tom pitanju i da ne prihvata preoptimistične prognoze, ali da će država Srbija, uz vrlo konzervativnu i pesimističnu prognozu i Vlade Srbije i MMF-a, povećati plate i penzije.  

O izborima do kraj septembra

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji više razloga za i protiv održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali da će odluku o tome doneti do kraja septembra.

Vučić je rekao da su mu poručili da će se iznenaditi kad vidi rezultate izbora, što je prokomentarisao rečima: „Dobro, iznenadiću se“.

Kako je dodao izbori su oblast u kojoj nema iznenađenja i dodao da su tu stvari jasne kao što je na primer jasno da Crvena zvezda ne može da pobedi Real Madrid ili Čelsi.

„Nije lopta okrugla kako to ljudi govore“, dodao je premijer navodeći da ništa nije tako predvidljivo kao rezultati izbora i da je to u politici najlakši posao.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić ide u Kinu

Posete SAD, Rusiji, Kini

Vučić je najavio da će u narednom periodu posetiti SAD, Rusiju i Kinu. Od posete toj azijskoj zemlji i razgovora sa kineskim premijerom on očekuje dosta dobrih stvari za Srbiju.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da će najpre 15. septembra otići u bilateralnu posetu SAD, tokom koje će razgovarati sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, a 15 dana kasnije najverovatnije će prisustvovati, na poziv predsednika SAD Baraka Obame, skupu 30 svetskih lidera o Islamskoj državi.

Potom će, kako je najavio, uslediti velika poseta Rusiji, zatim učešće na samitu „16+1“ u Kini, pa na kraju i bilateralna poseta Kini, na poziv kineskog premijera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala