Varufakis: Cipras je egoista i novi De Gol

© AFP 2023 / Louisa GouliamakiMinistar finansija Janis Varufakis i premijer Grčke Aleksis Cipras
Ministar finansija Janis Varufakis i premijer Grčke Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predizborna kampanja u Grčkoj postala je prljava pre nego što je zvanično i počela, a istaknute političke ličnosti — uključujući bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa — oštro kritikuju premijera Aleksisa Ciprasa zbog njegovog upravljanja krizom pogođenom državom, piše britanski „Gardijan“.

U intervjuu za „Novu reviju“, Varufakis je rekao da je Cipras odlučio da se „preda“ pred zahtevima međunarodnih kreditora, umesto da ostane lojalan platformi protiv mera štednje na kojoj je njegova partija radikalne levice Siriza odnela pobedu na izborima u januaru.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Zašto će Cipras (opet) pobediti?

Mladi premijer je dozvolio da njegov ego prevlada i doneo svesnu odluku da postane „novi De Gol ili još verovatnije Miteran“, kazao je Varufakis.

„Cipras je doneo odluku u noći referenduma ne samo da se preda ’Trojci‘, već i da primeni uslove predaje“, naveo je Varufakis.

Prema njegovim rečima, Cipras je zaključio da je „bolje da progresivna vlast primeni uslove predaje koje prezire, nego da to prepusti lokalnim lakrdijašima ’Trojke‘, koji bi primenili iste uslove predaje sa entuzijazmom“.

Kao posledica toga, Siriza, koja je nekad bila nada za pokret protiv mera štednje u Evropi, ne samo da je izdala svoj cilj već je mutirala u ono što je postavila da nikako neće biti, istakao je Varufakis.

Aleksis Cipras govori na Centralnom komitetu Sirize - Sputnik Srbija
Cepanje Sirize

„Bio sam svedok te mutacije. Oni u našoj partiji/vladi koji su kroz nju prošli, okrenuli su se protiv onih koji su odbili da mutiraju, što je za posledicu imalo podelu unutar stranke koju naši ljudi, naši hrabri glasači koji su glasali ’ne‘, nisu zaslužili“, dodao je Varufakis.

Ova kritika najbliže je što je Varufakis učinio u pokušaju da se distancira od čoveka kojem je u šest meseci mandata bio u velikoj meri mentor, nadgledajući pregovore sa evrozonom i Međunarodnim monetarnim fondom, naveo je britanski list.

Ciprasova ishitrena odluka da podnese ostavku i raspiše nove izbore, smatra Varufakis, predstavlja pokušaj lidera da očisti stranku od neistomišljenika.

„Jer jasno je, kada jednom počnete da primenjujete neku politiku, postaje neodrživo da stalno govorite: ’Usvajam zakon ’iks‘ u parlamentu, iako mislim da je štetan‘. U nekom trenutku ili podnosite ostavku ili… Počnete da verujete da zakon ’iks‘ nije tako loš, možda je upravo ono što je doktor prepisao“, zaključio je Varufakis.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala