Kineski bogataši izgubili 200 milijardi dolara

© Fotolia / IrochkaAmerički dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodno tržište hartija od vrednosti proživljava najveću krizu do sada — protekle nedelje ukupna vrednost akcija koje su izgubile na vrednosti iznosila je 3,3 biliona evra. Među oštećenima nalaze se transnacionalne korporacije, ali i brojni milijarderi.

Svima je poznato da nestabilni kurs u menjačnicama može da vam pokvari planove za odmor, ali ima i onih koji gube mnogo više. Na primeru tržišta hartija od vrednosti, za samo proteklih sedam dana ukupni gubitak vrednosti akcija iznosio je 3.300.000.000.000 dolara. Te pare su jednostavno nestale. 

Od ovakvog neverovatnog pada vrednosti veliku štetu pretrpele su brojne transnacionalne korporacije, ali i bogataši. Kompanija „Epl“ izgubila je jednu petinu od ukupne vrednosti i to svega za mesec dana. Njen gubitak iznosio je 158 milijardi dolara.

Pored toga, velike gubitke osetili su milijarderi, pogotovu kineski. Onu su za proteklu sedmicu, naime, izgubili oko 200 milijardi dolara, ali to je svega jedna desetina njihovog ukupnog bogatstva.

Tržišni trend ne daje stručnjacima i bogatašima ni sekunde vremena da predahnu, jer je situacija kritična. Glavni akter sada je Kina, jer ona diktira da li će ovaj trend biti nastavljen.

Podsećanja radi, najbolji pokazatelj pada poslovne aktivnosti je „Dau Džouns“ industrijski indeks, koji je na njujorškoj berzi u petak opao za 530 pozicija, odnosno za 3,13 odsto. To je njegova najniža vrednost još od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala