Japanci će tek umirati od raka

© AP PhotoRadnici u oko Fukušime u Japanu
Radnici u oko Fukušime u Japanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanska vlada još uvek odbija da prizna katastrofalne posledice nuklearne katastrofe u Fukušimi, tvrdi stručnjak za radioaktivnost iz Londona, doktor Jan Ferliek, dodajući da je dosad od posledica zračenja umrlo na hiljade ljudi, a da će se još mnogo njih tek razboleti.

Prema njegovim rečima, posledice nesreće po zdravlje stanovništva su katastrofalne: Oko 12.000 radnika bilo je izloženo visokom nivou zračenja. Od 2011. godine do danas od posledica zračenja, zbog lošeg zdravlja, kao i čestih samoubistava umrlo je oko 2.000 ljudi. Procenjuje se da će se još 5.000 Japanaca najverovatnije suočiti sa smrtonosnom bolešću — rakom.

Nuklearno postrojenje Fukušima - Sputnik Srbija
Opet havarija u Fukušimi, curi radioaktivna voda

Što je još gore, odloženo izlaganje zračenju ostavlja dugoročne posledice po zdravlje, pa pored raka postoji rizik i od moždanog udara, kao i da neke bolesti postanu nasledne.

„Sramotno je to što japanska vlada i njeni naučnici (čast izuzecima) umanjuju rizik od radijacije. Zvanična politika zemlje je da su male količine zračenja bezopasne, što je, naučno gledano, apsolutno neodrživo“, naglašava stručnjak.

Japanska vlada, tvrdi on, ide čak tako daleko da želi da poveća limit radijacije sa 1 milisiverta (mSv) na 20 mSv godišnje, dok njeni naučnici nastoje da ubede Međunarodnu komisiju za radiološku zaštitu da prihvati ovo ogromno povećanje.

„Ovo nije samo nenaučno, već je beskrupulozno“, ističe on, dodajući da ne postoji bezbedna doza za ljude, osim nulte doze.

I dok japanska vlada okreće glavu, ne želeći da prizna kasnije efekte radijacije po ljude, čvrsti dokazi su očigledni. Jedna fondacija u Hirošimi i Nagasakiju koja prati preživele u atomskom napadu na ta dva grada još uvek registruje obolele od smrtonosnih bolesti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala